Guverneri centralnih banaka Francuske i Nemačke traže veće integracije

Beta 08.02.2016

Guverneri centralnih banaka Francuske i Nemačke uputili su zajednički poziv za ispravljanje slabosti evra većom integracijom ekonomija dvaju zemalja i davanjem većih ovlaščenja evropskim finansijskim institucijama.

Fransoa Vileroj de Galhau i Jens Vajdman danas su u članku u nemačkom listu Zidojče cajtung (Sueddeutsche Zeitung) naveli su da 19 članica evrozone moraju raditi na merama koje bi omogućile zajedničkoj valuti bolje funkcionisanje, ali i da se spreči da zemalja u problemu ugrozi ostale.

Te mere uključuju veće udele u kompanijama u inostranstvu što bi podelilo gubitke u zemlji u problemu medju investitorima iz različitih država. Takva podela vlasništva je važan činilac u ublažavanju posledica recesije u SAD, ali je manje uobičajeno u Evropi.

De Galhau i Vajdman su takodje tražili završetak sistema evropskih bankarskih propisa i nadzora. EU je sprovela neke aspekte takozvane bankarske unije koja treba da spreči spasavanje banaka iz opterećenih državnih budžeta, ali planu zasad nedostaje osiguranje depozita na nivou EU.

Oni su rekli da bi EU trebalo da odluči da li da osnuje evropsko finansijsko ministarstvo i fiskalni savet koji bi bio pod parlamentarnom kontrolom.

Evro, lansiran 1999, bio je uzdrman krizom 2009. godine zbog velikih državnih i bankarskih dugova u članicama poput Grčke, Irske, Portugala, Kipra i Španije kojima je bila potreban pomoć drugih članica EU.

(Beta, 02.08.2016)

Pročitajte još

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »