Predstavljen Akcioni plan saradnje Srbije i Austrije

Beta 09.02.2016

Šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc i premijer Srbije Aleksandar Vučić predstavili su danas zajednički Akcioni plan saradnje koji predvidja dalju podršku evropskoj integraciji Srbije i nastavak saradnje po pitanju izbegličke krize, ekonomskih reformi, kao i u oblastima uprave i obrazovanja.

Prema planu koji je predstavljen tokom posete Sebastijana Kurca Beogradu, 2016. bi trebalo da budu otvorena nova poglavlja u pregovorima Srbije i EU, a pre svega poglavlja 23 i 24, koja se odnose na osnovna prava, pravosudje, slobode i bezbednost.

Tokom 2016, kako se predvidja akcionim planom, treba da budu otvorena i poglavlja 5 o javnim nabavkama, 15 o energetici, 25 o nauci i istraživanju i 26 o obrazovanju i kulturi.

U zajedničom Akcionom planu navodi se takodje da će Austrija podržati proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Predvidja se i preduzimanje zajedničkih napora u borbi protiv terorizma, radikalizacije i nasilnog ekstremizma, jačanju dobrosusedskih odnosa i rešavanju bilateralnih sporova.

Kada je reč o migrantskoj krizi, dogovoren je nastavak tesne saradnje i komunukacije medju zemljama duž balkanske rute u cilju smanjenja priliva migranata.

U oblasti ekonomije i razvoja Austrija, kako se navodi, namerava da dalje gradi poziciju prvog stranog investitora u Srbiji.

Predvidjena je i podrška u implementaciji reformske agende, posebno na smanjenju birokratskih prepreka i poboljšanju pravne sigurnosti što bi trebalo da pospeši klimu za ulaganja.

Akcioni plan predvidja i podršku u razvoju dualnog obrazovanja, kroz Memorandum o razumevanju, nastavak podrške u obnovi posledica poplava iz marta 2014. kao i pomoć u uspostavljanju nove Privredne komore Srbije.

Isto tako Austrija želi da podrži regionalnu ekonomsku razmenu kroz poboljšanje saradnje privrednih komora Srbije i Kosova u okviru Berlinskog procesa.

Planom su iz oblasti obrazovanja dogovorene inicijative za podršku civilnom društvu, kao i dalji razvoj naučne saradnje i podrška modernizaciji javne uprave u Srbiji.

(Beta, 02.09.2016)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »