Evropi je potreban zajednički pristup za rešavanje migrantske krize

Beta 22.02.2016

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović ocenio je danas, nakon susreta sa ministrom unutrašnjih poslova Švedske Andersom Igemanom, da je potreban zajednički pristup na evropskom nivou u suočavanju sa novim talasom migranata koji se očekuje na proleće.

Stefanović je novinarima u Beogradu kazao da je Švedska, s obzirom na broj stanovnika, jedna od najopterećenijih zemalja u Evropi kada je reč o migrantima.

"Potreban nam je zajednički pristup na evropskom nivou s obzirom na ono što nas očekuje na proleće kad je reč o migrantima", kazao je Stefanović na konferenciji u Palati Srbija.

Prema njegovim rečima, policije Srbije i Švedske odlično saradjuju a poseta Igemana Beogradu predstavlja "krunu" zajedničkih aktivnosti u prethodnom periodu.

"Policije dve zemlje razmenile su oko 500 informacija u prethodnom periodu, zaplenile su 5,5 kilograma heroina u zajedničkoj akciji, saradjivale su i u sprečavanju šverca oružja. Mi želimo proširenje te saradnje na terenu, želimo da preuzmemo švedske modele karijernog napredovanja u MUP-u i prisustva policije u zajednici", kazao je Stefanović.

On je dodao da je sa švedskim ministrom razgovarao i o terorizmu i o spremnosti MUP-a Srbije da sa švedskom policijom razmenjuje bezbednosne informacije o licima koja na migrantskom putu prolaze kroz Srbiju.

Stefanović je zahvalio Igemanu na pomoći vrednoj 9 miliona evra, koju je Švedska uputila MUP-u Srbije u okviru projekata čiji je cilj efikasniji rad srpske policije.

Ministar unutrašnjih poslova Švedske kazao je da je na sastanku sa Stefanovićem bilo reči o predlozima novog sporazuma za produbljene saradnje policija dve zemlje.

"Imamo jako dobru saradnju dve zemlje, naročito policija Srbije i Švedske. Švedska podržava proces evrointegracija Srbije i nadamo se otvaranju novih pregovaračkih poglavlja pre leta", kazao je Igeman dodavši da je migrantska kriza zajednički izazov za čije rešavanje svaka zemlja mora preuzeti odgovornost.

(Beta, 02.22.2016)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »