Učesnici samita G20 pozivaju na sprovodjenje reformi

Beta 26.02.2016

Učesnici sastanka Grupe 20 najrazvijenijih svetskih ekonomija u Šangaju pozvali su danas vlade da ubrzaju obećane reforme u cilju stvaranja radnih mesta, umesto da se oslanjaju na stimulanse za oporavak ekonomskog rasta.

Generalna direktorka Medjunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristin Lagard izjavila je da vlade treba brže da deluju na realizaciji reformi koje su najavile na sastanku G20 2014. godine.

Reforme podrazumevaju pojednostavljivanje propisa i podsticanje trgovine, investicija i razvoja tehnologija, ali mnoge mere još nisu sprovedene.

"Mora da se deluje na svim frontovima", izjavila je Lagard govoreći o monetarnoj i fiskalnoj politici i strukturalnim reformama na dogadjaju koji je organizovao vašingtonski Institut za medjunarodne finansije, na marginama sastanka ministara finansija zemalja Grupe 20.

Na sastanku učestvuju i američki ministar finansija Džejkob Lu i predsednica Uprave federalnih rezervi Dženet Jelen, kineski ministar finansija Lou Djivej i guverner centralne banke Žu Sjaočuan, predsednik Evropske centralne banke Mario Dragi i njihove kolege iz evropskih zemalja, Južne Koreje, Indije i Južne Afrike.

Svetski ekonomski rast je na najnižem nivou u poslednje dve godine a analitičari upozoravaju da opasnost od recesije raste.

MMF je prošlog meseca smanjio procenu rasta za ovu godinu za 0,2 odsto na 3,4 odsto, a moguće je novo smanjenje procene u aprilu.

Guverner Banke Engleske Mark Karni izjavio je da centralne banke i dalje imaju prostora za smanjenje kamatnih stopa i druge stimulanse, ali da je potrebno da vlade sprovedu obećane ekonomske promene.

Nemački ministar finansija Volfgang Šojble izjavio je da su fiskalni stimulansi "dostigli limit" i da njegova vlada neće pristati na novo koordinisano trošenje u slučaju nastavka pada svetske ekonomije, pozivajući druge vlade da umesto toga sprovedu reforme.

Guverner kineske centralne banke obećao je da će izbegavati slabljenje svoje valute da bi podsticao izvoz, što je bilo glavna briga stranih finansijskih tržišta.

Žu jer rekao da sastanak u Šangaju treba da bude fokusiran na globalnu potražnju, ekonomske reforme i promovisanje "održivog i izbalansiranog" rasta.

Na otvaranju samita G20 Žu je pokušao da uveri prisutne da je kineska ekonomija snažna pošto je privredni rast prošle godine opao na 25-godišnji minimum od 7,3 odsto. Dodao je da je kineska ekonomija i dalje imala rezultate medju najboljim u svetu.

(Beta, 02.26.2016)

Povezane vesti »

Snažan oporavak evropskih berzi

Snažan oporavak evropskih berzi

Kamatica 26.02.2016
Povezane vesti »

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »