Тадић: Две колоне - искључиво одлука ДС-а

Бета 29.02.2016

Лидер Социјалдемократске странке (СДС) Борис Тадић изјавио је данас да је одлука о томе да опозиција на предстојеће изборе не изадје у једној заједничкој колони искључиво став Демократске странке и да због тога сва питања у вези са тиме треба постављати управо ДС-у.

"Нажалост, ДС је донела одлуку да опозиција не наступи на овим изборима у једној колони, а зашто су донели такву одлуку је питање које треба поставити искључиво ДС-у јер је то била искључиво њихова одлука", навео је Тадић у писаној изјави.

Тадић је најавио и да ће, без обзира на одлуку ДС-а, његова странка наставити разговоре са "традиционалним партнерима", а циљ је да се успоставили снажна опозициона опцију која ће довести до смене Александра Вучића.

Он је подсетио да је Социјалдемократска странка све време заговарала излазак проевропске градјанске опозиције на изборе у једној колони.

"Са тим предлогом смо јавно изашли и на првом састанку са Демократском странком, а то је био и наш предлог свих претходних месеци када смо започели уједињавање опозиције и све време упућивали позив ДС-у да нам се придружи. У међувремену се у медијима  појавила информација да је договор постигнут, али се испоставило да сам био у праву када сам то демантовао и изјавио да никаквог договора још увек нема", навео је Тадић.

Он је додао да СДС, ипак, неће нападати друге опозиционе странаке,  јер је, као је навео,"њена мета искључиво неспособна власт, а циљ је промена те власти на предстојећим изборима".

Тадић је истакао да је његов став да би једна колона била најбоље решење, јер би на тај начин могло најефикасније да се стигне до политичког преокрета.

Председник Либерално демократске партије (ЛДП) Чедомир Јовановић изјавио је да је разочаран, али не и љут због одустајања Демократске странке (ДС) од заједничког наступа на предстојећим парламентарним изборима.

"Разочаран сам, али не и љут због одустајања демократа након постигнутог и потписаног договора о расподели мандата, јер сам учинио све како би градјанима омогућио да се, гласајући за нашу јединствену листу, најефикасније супротставимо коалицији Александра Вучића", казао је Јовановић у писаној изјави и додао да "циљ и даље остаје исти".

Јовановић је рекао да је воља ДС-а да на предстојеће изборе не изадје у коалицији са ЛДП-ом и СДС-ом.

"Отпор и притисци са којима смо се суочили покушавајући да формирамо једну листу уверавају ме да сам био у праву, упркос томе што ће, вољом Демократске странке, са становишта програма и циља наше готово идентичне странке наступити у две колоне", навео је Јовановић.

(Бета, 02.29.2016)

Повезане вести »

Кључне речи

Коментари

Политика, најновије вести »