Skok na berzama posle odluke ECB-a

Beta 10.03.2016

Akcije na evropskim berzama su naglo skočile pošto je Evropska centralna banka objavila nove mere podsticaja, dok je evro pao u odnosu na druge valute.

Par minuta posle objave novih mera, indeks Stoks 600 evropskih kompanija je skočio za 2,4 odsto a evro izgubio 1,2 odnosu na dolar pa je vredeo 1,0853 dolara.

ECB je smanjila je referentnu kamatnu stopu na nula sa 0,05 odsto, kamatnu stopu na depozite banaka u centralnoj banci sa minus 0,30 odsto na minus 0,40 odsto, dok je program otkupljivanja obveznica povećala sa 60 milijardi evra na 80 milijardi evra mesečno.

Predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Dragi izjavio je da će danas objavljeni novi veliki paket mera podsticaja "ojačati" zamajac ekonomskog oporavka evrozone i "ubrzati" podizanje inflacije na blizu dva odsto.

Dragi je rekao da će kamatne stope ostati niske duže vreme, i pošto bude okončan program otkupa obveznica.

Predsednik ECB-a Mario Dragi rekao je da će inflacija biti niska ili čak negativna ove godine usled pad cena energenata i sirovina.

On je rekao da su nove obuhvatne mere podsticaja uvedene kako bi se sprečile dalje negativne posledice, poput smanjenja plata.

Inflacija u evrozoni je na minus 0,2 odsto, dok je cilj nešto ispod dva odsto.

Rast je i dalje blag - u poslednjem kvartalu je bio 0,3 odsto.

Evropska centralna banka (ECB) smanjila je danas projektovanu inflaciju u evrozoni za ovu godinu na 0,1 odsto s jedan odsto.

ECB predvidja da će i u narednim godinama inflacija biti ispod ciljanog nivoa - 2018. će biti u proseku 1,6 odsto.

(Beta, 03.10.2016)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »