Kod Zrenjanina porinut najveći brod domaće proizvodnje

Beta 31.03.2016

U brodogradilištu Šipjard Bomeks 4M (Shipyard Bomex 4M) kod Zrenjanina danas je porinut najveći brod za pomorsku plovidbu koji je izradjen u Srbiji a čija je vrednost dva miliona evra.

Svečanosti u brodogradilištu u Perlezu prisustvovao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin koji je kazao da je preduzeće Bomeks 4M "obradovalo državu" poslom vrednim dva miliona evra i velikim brojem radnika angažovanih na izradi najvećeg broda u srpskoj brodogradnji.

"Važnije od novca jeste da je brod napravljen našim znanjem, pameću i našim radom. Pobediti u konkurenciji čitavog sveta, izraditi ovakav brod i zaraditi dva miliona evra u konkurenciji sa najmoćnijim jeste nešto što može da služi na čast i ovoj kompaniji, ali i gradu Zrenjaninu i našoj zemlji, ocenio je Vulin.

Prema rečima direktora brodogradilišta Branislava Radanovića, brod namenjen prevozu žive ribe u tovarnom prostoru, izradjen je za firmu Vagland iz Norveške.

"To je 33. plovilo koje je brodogradilište od osnivanja 2007. godine, izgradilo i isporučilo bez reklamacije. Brod je dugačak 70 metara, širok 12 i visine oko 6 metara. Zapremina tovarnog prostora je oko 1.800 kubika, a opremljen je tako da može da prevozi više vrsta ribe, praktično iz mora do farmi ili luka", kazao je Radanović.

Svečanom porinuću prisustvovao je i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić koji je izrazio očekivanje da će brodogradnja, kao delatnost koja ima dugu tradiciju u tom gradu, ponovo zaposliti više stotina Zrenjaninaca.

(Beta, 03.31.2016)

Povezane vesti »

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »