Srbija zastupa interese građana BiH tokom OI u Brazilu

Beta 26.07.2016

Ambasada Srbije u Brazilu zastupaće interese državljana BiH tokom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Rio de Žanejru, saopštili su danas ministri spoljnih poslova Srbije i Bosne i Hercegovine, Ivica Dačić i Igor Crnadak.

Dačić i Crnadak rekli su danas na konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije da je odluka doneta na osnovu sporazuma o uzajamnom zastupanju i pružanju konzularne zaštite i usluga u trećim zemljama koji je potpisan 2012.

Šef srpske diplomatije je podsetio da je Ambasada Srbije u Brazilu zastupala interese BiH tokom Svetskog prvenstva u fudbalu i da se Srbija "sada ponudila da učini isto".

Dačić je rekao da se "mnogi sećaju bivše Jugoslavije", a da danas Srbija i BiH gotovo da nemaju zajednički nastup na tim tržištima.

Crnadak je izjavio da ova zajednička aktivnost pokazuje nameru da Srbija i BiH rade zajedno, i da zaista jesu partneri i dobri su susedi.

Ivica Dačić je izjavio i da će Hrvatskoj biti upućena protestna nota zbog rehabilitacije fašizma, posle odluke suda da u celosti poništi presudu hrvatskom kardinalu iz Drugog svetskog rata Alojziju Stepincu.

"Stepinac je bio duhovnik ustaškog pokreta, koji se na suđenju branio ćutanjem", rekao je Dačić, dodajući da su ođednom zanemeli svi koji treba da komentarišu.

On je podsetio i na hrvatske ustaške pozdrave na stadionima i upitao da li su to evropske vrednosti.

"Ustaška NDH je svakako fašistička tvorevina, danas se o tome priča kao o nekom hrvatskom snu, šta će biti kada se probudimo", upitao je Dačić.

Dačić je izjavio i da navodi da Srbija ne želi da se izjasni o zločinu u Srebrenici predstavljaju "politički cinizam i ponovno bacanje žara".

"Pre nekoliko godina Srbija je donela deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici i izjave da Srbija ne želi da se izjasni o tome predstavljaju politički cinizam i ponovno bacanje žara", rekao je Dačić.

Dačić je rekao da Srbija želi dobrosusedske odnose, ali da je niko neće da ponižavati.

"Kako nije smetao (bivši predsednik Srbije Boris) Tadić u Srebrenici, kako sada smetaju srpski državnici? Gde su deklaracije parlamenta BiH i Hrvatske o zločinima nad Srbima", upitao je Dačić na konferenciji za novinare posle razgovora sa šefom diplomatije BiH Igorom Crnatkom.

(Beta, 07.26.2016)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »