EBRD razmatra finansiranje Transjadranskog gasovoda

Beta 26.07.2016

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) razmatra da finansijski podrži izgradnju Transjadranskog gasovoda (TAP), kojim treba da se prirodni gas iz Azerbejdžana preko Grčke granice i Albanije transportuje do Italije, a išao bi i po dnu Jadranskog mora.

Predsednik banke Suma Čakrabarti, koji je danas u poseti Albaniji, rekao je premijeru Ediju Rami da je projekat ovog gasovoda od velikog interesa za banku i da bi on mogao da pomogne energetskoj sigurnosti regiona kao i da se smatra ekološki održivim.

"U energetskom sektoru EBRD je vrlo svesna potrebe da se obezbedi energija za Evropu koja je dostupna i prihvatljiva sa stanovišta klimatskih promena. U tom kontekstu mi imamo pozitivan stav prema Transjadranskom gasovodu, projektu koji razvija tri karakteristike - energetsku bezbednost, pristup energiji i ekološku održivost", rekao je Čakrabarti za AP u imejl izjavi.

Transjadranski gasovod (TAP) čija izgradnja je zvanično počela u maju, biće dug 878 kilometara - od granice Grčke i Turske, preko Albanije do južne Italije, uključujući 105 kilometara po dnu Jadranskog mora. Prve isporuke gasa planirane su za 2020. godinu.

EBRD je potvrdila da je počela pregovore o 500 milona evra direktnog finansiranja i da planira da privuče još do milijardu evra kredita komercijalnih banaka.

Šef EBRD-a za energetiku i prirodne resurse Rikardo Puliti rekao je da su pregovori počeli u aprilu i da očekuje da će biti završeni do aprila iduće godine.

Taj gasovod će graditi i njime upravljati firma Transjadranski gasovod AG, zajedničko preduzeće više kompanija.

Čakrabarti je u okviru posete Zapadnom Balkanu juče posetio Kosovo, danas j u Albaniju, 27. i 28. jula biće u Crnoj Gori, a tokom leta posetiće i Bosnu i Hercegovinu, i Srbiju.

(Beta, 07.26.2016)

Povezane vesti »

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »