Vučić: Ne podnosim lažne simetrije

Beta 01.09.2016

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da neće da komentariše pismo predsednika Evropske komisije Žan Kloda Junkera, ali da ne podnosi "lažne simetrije i ravnoteže".

Žan Klod Junker u sredu je u odgovoru na pismo koje mu je Vučić nedavno uputio povodom "situacije u regionu i antisrpske politike, pre svega u Hrvatskoj", naveo da su dobrosusedski odnosi i regionalna saradnja i pomirenje osnovni principi koje moraju poštovati sve zemlje kandidati i potencijalni kandidati.

Vučić je novinarima nakon susreta sa predsednikom Evropske banke za obnovu i razvoj Sumom Čakrabartijem rekao da neće ništa da kaže o sadržaju Junkerovog pisma jer su Srbiji potrebni mir i stabilnost, ali da ne podnosi "kada se sve poistovećuje, kada se prave lažne simetrije i ravnoteže".

Vučić je kazao da bi mu bilo najlakše kada bi "brutalno odgovorio", ali da neće to da čini jer Junkera veoma poštuje.

Vučić je početkom avgusta povodom situacije u regionu uputio pismo Žan Klodu Junkeru, visokoj predstavnici EU Federiki Mogerini, komesaru Johanesu Hanu i predsedniku EP Martinu Šulcu i u pismu ukazao na neophodnost očuvanja mira i političke stabilnosti u regionu, kao i na "ogoljenu antisrpsku politiku" koja se vodi, pre svega, u Hrvatskoj.

Vučić je danas izjavio i da se njegov i sastanak predsednika Srbije Tomislava Nikolića s predstavnicima Srba iz RS o odustajanju od referenduma "mogao preskočiti", pošto je svako od njih već doneo odluku.

Vučić je novinarima rekao da njemu nije data mogućnost da iznese svoje mišljenje o tome, kao i da su svi u BiH doneli odluke za koje smatraju da su u njihovom najboljem interesu i da su za njih sami odgovorni.

Posle preporuke Saveta za implementaciju mira da RS odustane od referenduma o Danu RS, zakazanog za 25. septembar, predsednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić zakazali su hitan sastanak s predstavnicima Srba u BiH, kojem će prisustvovati predsednik RS Milorad Dodik, član Predsedništva Mladen Ivanić, predsednica Vlade RS Želka Cvijanović i predsednik Srpske demokratske stranke Mladen Bosić.

(Beta, 09.01.2016)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »