Desetak hiljada građana zatražilo ostavke zbog Savamale

Beta 29.09.2016

Više hiljada građana okupilo se u četvrtak uveče ispred Skupštine grada na protestu Inicijative Ne da(vi)mo Beograd zbog nelegalnog rušenja objekata u naselju Savamala, a posle šetnje beogradskim ulicama, protest je završen ispred zgrade suda i tužilastva u Katanićevoj ulici.

Ispred zgrade suda na Vračaru desetak hiljada okupljenih od nadležnih institucija zatražilo je da se slučaj rušenja u beogradskom naselju Savamala razreši.

Uz baklje i povike "Ostavke, ostavke", i "Vučiću, lopove", protest je završen nešto posle 20 sati, uz najavu da će uskoro ponovo biti organizivan i da se od zahteva neće odustati.

Zatražene su ostavke nadležnih, a ne smene, kao i utvrđivanje njihove prvo moralne a zatim i krivične odgovornosti

 

Protest je počeo u 18 sati ispred Skupštine grada, a nastavljen je šetnjom kroz centalne gradske ulice.

Pod sloganom "Nema straha, nema predaje", učesnici šestog po redu protesta nosili su transparente na kojima je pisalo: "Nikad više robom", "Ne damo", "Pada Mali, pašće i veliki", "Maske su pale", "Fantomke vam lepo stoje", "Zbog slobode, ne damo", kao i žutu patku koja je postala simbol protesta.

Predstavnik Inicijative Radomir Lazović je ispred Skupštine grada ukazao na to da su se organizatori protesta tokom prehodnih meseci suočavali sa raznim pritiscima i napadima u medijima, u čemu su kako je naveo, prednjačili Informer, Srpski telegraf i televizije Pink i Studio B.

"U Informeru su se imena organizatora protesta pojavila 45 puta. Zaokružili su nam glave, ali nema straha i nema predaje", kazao je Lazović i dodao da su pretnje upućivane svima koje su prema njegovim rečima, "medijski lešinari označili kao mete".

Obraćajući se učesnicima protesta, Lazović je zatražio od pravosudnih organa i policije da "ne budu saučesnici već da obavljaju svoj posao", dodajući da nije moguće saznati broj predmeta Savamala niti ko je tužilac u tom postupku.

Jedna od liderki Pokreta Podrži RTV Sanja Kljajić ocenila je da je ovaj protest "borba ne samo za Beograd, već za celu Srbiju".

"Tražimo ostavke a ne smene, tražimo utvrđivanje prvo moralne a zatim i krivične odgovornosti", kazala je Kljajić i dodala da se to odnosi na sve koji su imali veze sa slučajem Savamala ali i na upravu Radio-televizije Vojvodina (RTV).

"RTV više nije javni servis već je postizborni plen", ocenila je Kljajić ukazavši na cenzuru, koja se prema njenim rečima, dešava toj medijskoj kući.

Protest je sa govornice podržao i aktivista Filip Vukša, poznat po tome što je trebalo da bude kažnjen zbog uređivanja autobuskih stajališta u Ustaničkoj ulici, a skupu prisustvuje i Ljubiša Preletačević Beli sa ostalim članovima mladenovačkog pokreta "Sarmu probo nisi".

Nakon obraćanja govornika, učesnici protesta krenuli su u šetnju centralnim gradskim ulicama i završilo protest ispred zgrade Višeg javnog tužilaštva u Katanićevoj 15, jer je tužilaštvo proglasilo za tajnu ime tužioca koji postupa u slučaju rušenja objekata u četvrti Savamala.

Identitet tužioca nije saopšten čak ni nakon što je poverenik za informacije od javnog značaja naveo da takvo postupanje nije u skladu sa zakonom.

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd protestuje zbog rušenja objekata, vezivanja i maltretiranja ljudi u Savamali i neodazivanja policije na pozive građana u pomoć, u noći 24. na 25. aprila.

Iako je premijer Srbije Aleksandar Vučić kao krivce za rušenje u Savamali označio gradsku vlast, još niko nije odgovarao.

(Beta, 09.29.2016)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »