Zajam nastavak fiskalne konsolidacije

Beta 26.10.2016

Ministar finansija Srbije Dušan Vujović izjavio je danas da je Srbija od Razvojnog fonda Abu Dabija dobila izuzetno povoljan zajam za budžetsku podršku, koji "predstavlja nastavak fiskalne konsolidacije" započete pre dve godine.

On je u Skupštini Srbije kazao da je zajam od milijardu dolara, sa kamatnom stopom 2,25 odsto, bez ikakvih drugih opterećenja i da je to znatno bolje nego što se moglo dobiti na međunarodnom tržištu za kredit.

Kako je naveo, otplata će biti u ravnomerno jednakim ratama pet godina, uz šestomesečne otplate od 2021. do 2026. godine.

Vujović je istakao da kredit treba da pomogne u refinansiranju dospelih obaveza i kredita koji su uzeti u prethodnih pet-šest godina.

"I pored toga što sa današnjim danom imamo suficit i očekujemo da imamo duplo manji deficit od projektovanog i dalje nam je potrebno da finansiramo dospele obaveze i refinansiramo one obaveze koje dospevaju ranije", rekao je ministar.

Vujović je govorio osim o zajmu od razvojnog fonda Abu Dabija i o još pet zajmova koje skupština treba da ratifikuje i o kojima danas raspravlja.

Govoreći o Apeksu zajma Evropske investicione banke on je kazao da je namenjen za podršku komercijalnim bankama da finansiraju po povoljnijim uslovima razvoj malih i srednjih preduzeća u Srbiji.

Treći kredit je od Svetske banke u iznosu od 69 miliona evra i odnosi se na unapređenje javne uprave, rekao je Vujović navodeći da sredstva nisu velika, ali su uslovi izuzetno povoljni sa 0,71 odsto kamate i grejs periodom od pet godina i 12 godina otplate preko toga.

Prema njegovim rečima, od Saveta Evrope tražen je zajam od 17 miliona evra za finansiranje zatvora u Kragujevcu da bi se ispunili evropski standardi u kvalitetu popravnih institucija.

Kredit od osam miliona evra od Saveta Evrope uzet je za otklanjanje posledica zemljotresa od pre šest godina u Kraljevu, odnosno za sređivanje naselja socijalno ugroženih kategorija.

"Cilj je da se podignu ekonomski i energetski efikasne stambene zgrade i da se obezbedi kvalitetan način života i da se pruži šansa toj zajednici koja je i ranije bila u težim uslovima i da se deci pruži obrazovanje", kazao je Vujović.

(Beta, 10.26.2016)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Ekonomija, najnovije vesti »