Patrušev predložio redovne komunikacije službi bezbednosti Rusije i Srbije

Beta 26.10.2016

Visoki ruski bezbednosni zvaničnik Nikolaj Patrušev predložio je danas da sledeće godine bude potpisan memorandum o uzajamnom razumevanju Saveta bezbednosti Rusije i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije da bi se uspostavila redovna komunikacija bezbednosnih službi dve zemlje.

"Radi uvođenja reda u naše kontakte predlažem revitalizaciju rada na memorandumu o uzajamnom razumevanju Saveta bezbednosti Rusije i Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije", rekao je Patrušev na početku sastanka sa ministrom unutrašnjih poslova Srbije Nebojšom Stefanovićem.

Patrušev je kazao da takav dokument nema pravno obavezujući karakter niti status međunarodnog ugovora, ali "stvara neophodne formalne uslove za održavanje konsultacija na redovnoj osnovi o pitanjima od obostranog interesa".

Rusija takav dokument već ima s "najpoverljivijim partnerima", rekao je Patrušev i dodao da bi sa Srbijom mogao da bude potpisan sledeće godine.

"Nadam se da ćemo uspeti da usaglasimo nacrt dokumenta i sa Srbijom preko diplomatskih kanala i da ga pripremimo za potpisivanje na nekom narednom sastanku, možda na marginama međunarodne konferencije sledeće godine", rekao je ruski zvaničnik.

Patrušev je izjavio da još ne zna kada i gde će biti ta konferencija, ali da će uputiti Srbiji zvaničan poziv za učešće.

"Srbija je tradicionalni učesnik naših međunarodnih sastanaka visokih predstavnika koji nadgledaju pitanja bezbednosti", rekao je ruski zvaničlnik.

Današnji sastanak srpskih i ruskih zvaničnika predstavlja mogućnost da se detaljno razmotre pitanja od obostranog interesa, rekao je Patrušev, ocenivši da se od poslednjeg bilateralnog sastanka geopolitička situacija u svetu promenila, "uključujući dinamične promene na Balkanu".

Stefanović je rekao da će danas na sastanku upoznati ruske kolege o bezbednosnoj situaciji u Srbiji, o izazovima s kojima se suočava, o situaciji u oblasti borbe protiv terorizma i ekstremizma, migracija i borbe protiv organizovanog kriminala.

"Ovo su oblasti u kojima postoji apsolutno jedinstvo u svim službama bezbednosti Srbije. Svi u ministarstvu i službama bezbednosti rade kao jedan da bi se sprečilo da Srbija i njeni građani budu meta terorista i kriminalaca", rekao je Stefanović.

Dodao je da je zadatak bolja saradnja s ruskim službama bezbednosti, ocenivši da već postoji dobra saradnja s Ministarstvom unutrašnjih poslova Rusije, Federalnom službom bezbednosti, Nacionalnom gardom, ali da postoji mesto za unapređenje saradnje i razmenu iskustva u tim oblastima.

(Beta, 10.26.2016)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »