Vučić: Povećanje penzija za 1,5 ili 1,7 odsto

Beta 30.10.2016

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će u javnom sektoru plate biti povećane za između pet i sedam odsto, dok će penzionerima narednih nedelja biti isplaćeno po 5.000 ili 6.000 dinara, a da će im povećati penzije za 1,5 ili 1,7 odsto od januara 2017. godine.

On je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da će nastavnicima, učiteljima i ostalima u prosveti biti povećane zarade za šest ili sedam odsto, a lekarima, zdravstvenima radnicima, policajcima, vojnicima, zaposlenima u socijalnim ustanovama i u kulturi po pet odsto.

"Radnici u pravosuđu treba sami da se izjasne da li hoće povećanje od pet odsto ili da dobiju jednokratno povećanje", rekao je Vučić.

On je naveo da će u naredne tri, četiri nedelje isplatiti po 5.000 ili 6.000 penzionerima, a da će penzije biti povećane za 1,5 ili 1,7 odsto od januara 2017. godine.

"Onda ćemo nastaviti u skladu sa mogućnostima to povećanje", rekao je Vučić.

Premijer je naveo i da su prihodi od januara premašili očekivanja za 81,5 milijardi dinara.

Vučić je kazao i da će suficit na kraju oktobra biti oko 30 milijardi dinara, a predviđeni deficit je oko 900 miliona evra.

Premijer je kazao i da Srbija ima ogroman problem s Rudarsko-topioničarskim basenom Bor i da će u Rigi 4. novembra s premijerom Kine Li Kećijangom razgovarati, "i klečati na kolenima ako treba", da jedna kineska kompanije uzme Bor.

Premijer je takođe najavio da će do kraja godine biti smenjeni "gotovo svi direktori" u svim javnim preduzećima koja loše rade.

On je naveo da se to odnosi na Rudarsko-topioničarski basen Bor, Azotaru i Srbijagas.

"Biće smenjeni gotovo svi do kraja godine", rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Plate u javnom sektoru i penzije umanjene su od novembra 2014. godine, uoči sklapanja aranžmana iz predostrožnosti sa MMF-om, potpisanog u februaru 2015. godine.

Ta primanja, veća od 25.000 dinara, umanjena su za 10 odsto, a zatim povećana januara ove godine, ali ne linerano.

Najveće uvećanje, od četiri odsto, dobili su zaposleni u osnovnim, srednjim školama i ustanovama učeničkog standarda, dva odsto su povećane plate u višem i visokom školstvu, dok je onima koji rade u socijalnoj zaštiti i zdravstvu, bez Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, povišica bila tri odsto. Veća primanja za dva odsto dobili su zaposleni u policiji i vojsci, a sve penzije su uvećane za 1,25 procenata.

Vlada Srbije po dogovoru sa MMF-om sprovodi mere štednje i reforme kojima se smanjuju budžetski deficit i javni dug i stvaraju povoljniji uslovi za rast privrede.

(Beta, 30.10.2016)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »