Izbori u SAD važni za ceo svet

Beta 04.11.2016

Izbori u SAD važni su za ceo svet, jer je jasno da se ništa u svetu ne može dogoditi mimo SAD, smatra dekan Fakulteta političkih nauka u Beogradu Dragan Simić.

Simić je to rekao na otvaranju 10. Regionalnog seminara politikologa na Kopaoniku. Tema seminara su predsednički izbori u SAD.

Simić je rekao i da SAD imaju "blagotvornu" ulogu na Balkanu i da doprinose stabilnosti.

I ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot je rekao da "izbori nisu važni samo za Ameriku, već su od svetske važnosti", ali je ukazao da se ne slaže s dekanom Simićem jer se, rekao je Skot, mnogi procesi u svetu odvijaju i suprotno volji, i bez učešća SAD.

On je dodao da se glasači u Americi opredeljuju u odnosu na unutrašnja, a ne na pitanja spoljne politike i da su ove godine u fokusu kampanje bili odnos SAD prema migracijama, Kini, trgovina SAD i odnos prema NATO.

Ambasador je dodao i da smatra da se politika prema Balkanu neće menjati, jer to nije krizno područje i zbog toga što Amerika "nema običaj da menja spoljnu politiku".

Skot je podsetio da kao američki državni funkcioner ne može da staje na stranu određenog kandidata, ali je u šali dodao da "sa skoro 99 odsto sigurnosti može da kaže da će pobediti Donald Tramp ili Hilari Klinton".

Skot je rekao da "budućnost i bezbednost SAD u mnogome zavise i od odnosa sa Rusijom".

Kazao je i da je društvo u Americi polarizovano i da će se kandidati boriti za naklonost oko 10 saveznih država koje nisu jasno priklonjene demokratama ili republikancima.

Seminar organizuje Centar za društveni dijalog i regionalne inicijative, a taj ovogodišnji, jubilarni skup je posvećen jednom od svojih osnivača, Filipu Brkoviću koji je umro početkom ove godine.

(Beta, 11.04.2016)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »