Tužilac za zločine OVK: Radiću bez straha

Beta 07.11.2016

Glavni tužilac specijalnog suda za zločine OVK Dejvid Švendiman razgovarao je danas u Prištini s premijerom Kosova Isom Mustafom i s ministrom pravde Duratom Hodžajem.

Švendimen je kosovskim zvaničnicima, kako se navodi u saopštenju koje je agenciji Beta dostavio njegov portparol Žoao Souza, ponovio da će se tokom mandata rukovoditi isključivo činjenicama i zakonom, da će svoj posao raditi bez straha ili pravljenja protivusluga.

Glavni tužilac Specijalizovanog tužilaštva je, dodaje se u saopštenju, naveo da je "posvećen vođenju tog legitimnog procesa", ali i da očekuje "isti takav stav svih na koje se rad tog tužilaštva odnosi".

Švendimen je zahvalio sagovornicima zbog podrške osnivanju Specijalizovanog tužilaštva i potvrdio da očekuje njihovu dalju posvećenost tom procesu.

Po dolasku u Prištinu, Švendimen je najpre s državnim tužiocem Kosova Aleksandrom Ljumezijem razgovarao o organizaciji, ovlašćenjima i jurisdikciji specijalnih tužilaca, saopštilo je Tužilaštvo.

Švendimen je naglasio svoju nezavisnu ulogu koja je deo Zakona o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu koje je Skupština Kosova donela u avgustu 2015. godine.

Ljumezi je izrazio spremnost tužilaštva Kosova da doprinese jačanju vladavine zakona i ponudio Švendimanu punu saradnju.

"Tužioci iz Specijalnog tužilaštva Kosova sarađivaće kad god to bude potrebno u vođenju istrage i krivičnom gonjenju lica za koje se sumnja da su izvršila zločine u okviru jurdiskcije Specijalng suda i specijalnog tužilaštva", rekao je Ljumezi, a navodi se u saopštenju.

Souza je u jučerašnjem saopštenju naveo da glavni tužilac "neće razgovarati ni o kakvim konkretnim detaljima povezanim sa suštinom istraga" koje sprovodi.

Švendimen će se u Prištini sastati i s predstavnicima Euleksa i UNMIK-a i međunarodne zajednice, a narednih dana dolazi i u Beograd, da bi razgovarao s "predstavnicima vlade, Tužilaštva za ratne zločine i izaslanicima međunarodne zajednice".

Švendiman je 1. septembra imenovan za glavnog tužioca suda koji će zasedati u Hagu, a činiće ga međunarodne sudije i tužioci.

Na Kosovu je više puta nagoveštavano da bi početkom sledeće godine novi sud mogao podići prve optužnice protiv nekih od bivših oficira OVK.

Sud u Hagu nadležan je za zločine počinjene od 1998. do 2000. godine.

(Beta, 11.07.2016)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »