ĐB prikuplja potpise za smenu vlasti na Vračaru

Beta 13.11.2016

Pokret Dosta je bilo (ĐB) organizovao je danas u Beogradu prikupljanje potpisa građana za smenu vlasti u gradskoj opštini Vračar gde je na vlasti Srpska napredna stranka (SNS).

Pored Kalenić pijace ĐB je postavio nekoliko štandova, a odmah preko puta postavljeni su i štandovi Demokratske stranke, Nove stranke i Socijaldemokratske stranke, koje takođe prikupljaju potpise građana zahtevajući smenu vlasti u opštini Vračar.

S obe strane štandova ĐB i drugih opozicionih stranaka, postavljeni su štandovi SNS, a ta stranka prikuplja potpise građana u znak podrške aktuelnoj opštinskoj vlasti. Štandovi SNS-a postavljeni su ispred grade Skupštine opštine Vračar, kao i sa druge strane Kalenić pijace.

Iako su na malom prostoru okupljeni aktivisti većine političkih stranaka na vlasti i u opoziciji na Vračaru, akcije prikupljanja potpisa odvijaju se mirno i bez sukoba.

Odbornici i aktivisti ĐB predvođeni predsednikom tog pokreta Sašom Radulovićem razgovarali su sa građanima Vračara, kako su naveli, "o posledicama partokratije" koju sprovodi koalicija SNS-a.

Radulović je izjavio novinarima da ĐB traži nove izbore na Vračaru zbog prekrajanja izborne volje građana prilikom konstituisanja lokalne vlasti.

"Ovde smo zbog grubog prekrajanja izborne volje građana jer je koalicija oko DS i ĐB samostalno osvojila nekih 53 odsto glasova, ali je posle velike kupovine odbornika došlo do promene izborne volje građana", rekao je Radulović.

On je naveo da je na opštini Vračar došlo do "podela partijskih mesta i podela javnih preduzeća" i da ĐB želi da se održe novi izbori kako bi građani mogli da kažu šta misle o ponašanju SNS.

"Ako i to bude ignorisano od većine, platiće na izborima, a beogradski nam idu veoma brzo", rekao je Radulović koji je potvrdio da će se kandidovati za gradonačelnika.

Predsednik ĐB je osudio ponašanje aktivista SNS koji su svoje štandove postavili neposredno uz štandove opozicionih stranaka.

"Kada SNS pravi svoje štandove onda niko ne dolazi da ih ometa, a valjda je normalno da svaka stranka iznosi svoje stavove pa i vladajuća", rekao je Radulović.

On je ocenio i da su i danas aktivisti SNS pokušali da opstruišu i ometaju akciju opozicionih stranaka.

"Kada se opozicija pojavi sa štandom, pojavi se i armija njihovih koji dižu galamu i dobacuju i na takav način pokušavaju da opstruišu akciju", rekao je Radulović.

On je ocenio i da se tu radi "o jednoj vrsti verbalnog nasilja" naglasivši da je umesto toga "potreban duh razumevanja i parlamentarizma".

Pokret ĐB traži smenu vlasti u opštini Vračar jer su na izborima 24. aprila, kako je saopštio, građani većinsku podršku dali listi Pokreta ĐB "Vračar slobodno", ali je SNS kupovinom odbornika formirala neprirodnu koaliciju sa SPS, PUPS, LDP, SDPS Rasima Ljajića, DSS i dva odbornika koji su isključeni iz Dveri i Levice Srbije.

(Beta, 13.11.2016)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »