Ratari traže da se iz viška u budžetu isplate smanjeni podsticaji

Beta 15.11.2016

Udruženje Pančevački ratari i asocijacija Agrarni forum iz Pančeva zatražili su danas da se iz viška u budžetu isplati poljoprivrednicima podsticaj po 2.000 dinara po hektaru jer su do sada, od obećanih 6.000 dinara po hektaru, dobili po 4.000 dinara.

Predsednik Upravnog odbora Udruženja Pančevački ratari Jovan Negovan rekao je agenciji Beta da je prošle godine u decembru, kada su subvencije poljoprivrednicima prepolovljene, obećano da će i podsticaji biti povećani, ako bude para u budžetu.

"Očekujemo da se suficit u budžetu Srbije, koji je prema rečima premijera Aleksandra Vučića 34 milijarde dinara, iskoristi za vraćanje dela oduzetih para na ime podsticaja do ukupno 6.000 dinara po hektaru. Ove godine je isplaćeno 2.000 dinara kao podsticaj za biljnu proizvodnju i trebalo je da se isplati po 2.000 dinara kao regres za mineralno đubrivo, ali to nije u potpunosti iskorišćeno", rekao je Negovan.

On je dodao da "ima prostora za isplatu još po 2.000 dinara subvenicija i to bez uslovljavanja, kao za đubrivo", i da to može da se obavi u kratkom roku, donošenjem uredbe.

   

"Podsticaj za đubrivo su uslovljeni time da za devet meseci treba da se koristi 400 kilograma đubriva po hektaru, a kako su važili samo računi za prolećnu setvu, a ne i za jesenju, bilo je besmisleno da toliku količinu đubriva upotrebimo samo u proleće", rekao je Negovan.

On je dodao da su ministru poljoprivrede Branislavnu Nedimoviću ratari dostavili zahtev i da je "on primio k znanju i obećao da će se boriti da agrarni budžet za sledeću godinu bude deset odsto veći nego ove godine".

 

"Ukinuti regres za đubrivo direktno štetno utiče na setvu jer zbog besparice još nije obran kukuruz, a pšenicom je zasejano tek 50 odsto planiranih površina iako je prošao optimalni rok", rekao je Negovan i istakao da je ministru dostavljen i predlog mera nove agrarne politike jer je dosadašnji "antiagrarni program restriktivnog karaktera".

 

Negovan je naglasio da poljoprivrednicima po Zakonu o budžetu treba da pripadne pet odsto budžeta, odnosno oko 50 milijardi dinara, a da je opredeljeno 40,6 milijardi dinara.

Podsticaji poljoprivredu su, prema njegovim rečima, u decembru prošle godine prepolovljeni tajno, bez rasprave i u sektoru poljoprivrede ima mnogo nelogičnosti, a jedna od "krupnijih su i takse za odvodnjavanje koje se naplaćuju retroaktivno za prethodne dve godine i iznose 3.500 dinara". 

"Još 2010. godine podnet je zahtev Ustavnom sudu za ocenu zakonitosti naplate doprinosa za odvodnjavanje ali do danas nije razmatran. Ako nam uzmu taj novac to je kao da nam nisu ni dali podsticaje", rekao je Negovan. 

(Beta, 11.15.2016)

Povezane vesti »

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »