Sednica počela postavljanjem pitanja

Beta 22.11.2016

Sednica Skupštine Srbije nastavljena je danas postavljanjem poslaničkih pitanja, a poslanike opozicije je najviše zanimalo kada će biti donet zakon o završnom računu budžeta za 2015. godinu, kada će biti održan Kolegijum šefova poslaničkih grupa zbog događaja u parlamentu, dok je poslanike vladajuće SNS najviše zanimalo da li će NUNS, UNS i REM reagovati zbog napada na tu stranku.

Poslanik SRS Vojislav Šešelj postavio je pitanje ministru finansija zašto nije podnet zakon o završnom računu budžeta za 2015. godine i dodao da ti zakoni nisu usvajani od 2002. godine, kao i da budžet za narednu godinu ne bi trebalo usvojiti dok se ne usvoji završni račun za 2015.

On je kazao da tek kada se donese zavšni račun može da se oceni da li su poštovane budžetske stavke, koliko su dobijali budžetski korisnici, da li je bilo suficita ili deficita.

"Ako se sledeće godine ne donese zakon o završnom računu - slušali smo prazne priče da je bilo suficita u budžetu", naveo je Šešelj.

Predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić rekao je da Vlada treći put obeležava 100 dana rada i da od rezultata u borbi protiv korupcije postoji samo porast korupcije i kriminala.

Pema njegovim rečima, ni borba protiv siromaštva ne daje rezultate jer u Srbiji ima 620.000 siromašnih stanovnika.

"Mi smo jedina zemlja u svetu gde se smanjuje nezaposlenost, ali se ne povećava broj zaposlenih", naveo je Aleksić i dodao da to što premijer dobro ocenjuje rad vlade očito svedoći o tome da on dobija pogrešne izveštaje.

Šef poslaničke grupe Dosta je bilo Saša Radulović naveo je da je nekadašnji gradonačelnik Njujorka Rudolf Đulijani koji je učestvovao u kampanji Aleksandra Vučića za gradonačelnika, u intervjuu za CNN rekao da je njegov boravak tada finansirala jedna londonska kompanija i postavio pitanje kakve veze sadašnji premijer Srbije ima sa tom londonskom kompanijom i zašto bi neka kompanija plaćala da Đulijani učestvuje u Vučićevoj kampanji.

On je ukazao da se u petak desilo verbalno nasilje nad poslanicima pokreta Dosta je bilo i da je predsedavajući davao pet puta reč poslanicima većine i da su zato poslanici DJB krenuli da izađu iz sale, ali da su sprečeni da izađu iz sale.

Radulović je povodom komentara Aleksandra Vučića o tim događajima pitao premijera da li može da kaže jedan dokaz da je neki poslanik DJB nekog pljuvao i nekome vređao majku.

On je podsetio predsednicu Skupštinu Maju Gojković da je uvođenje reda u parlamente vrlo jednostavno i da se sve nalazi u Poslovniku.

Prema njegovim rečima, predsednica Skupštine dozvoljava da poslanici SNS vređaju poslanike DJB.

Poslanik SNS Marko Parezanović je postavio pitanje za NUNS, UNS i Regulatorno telo za elektronske medije (REM) da li će reagovati jer se stvara atmosfera da SNS otima novac bebama, da je kriva ako neko pogine.

On je rekao da je poslanik Marijan Rističević napravio grešku i da je pokazao da je spreman da svoju grešku prihvati, ali da se kampanja protiv SNS i dalje vodi.

Poslanik DS Zoran Ćirić rekao je da je premijer na konferenciji o 100 dana vlade govorio o nasilju u parlamentu i pripremanju krvoprolića na ulicama i pitao premijera ko priprema takav monstruozan scenario.

"Zašto u Skupštini nismo obavešteni o tome. I zašto se i pored svih bezbednosnih izazova ne saziva Odbor za bezbednost", kazao je on.

Ćirić je pitao predsednicu parlamenta zašto nije odgovorila na njegov zahtev da se zakaže kolegijum šefova poslaničkih grupa.

On je danas ponovio taj zahtev i dodao da je nedopustivo to što se desilo na poslednjoj sednici, kao i isključenje poslanika DS Balše Božovića.

"Ja vas pozivam da još jednom zakažete kolegijum da bismo civilizovali sednice Skupštine. Na vama je ta odgovornost", kazao je on.

Maja Gojković je rekla da pokušava da zakaže kolegijum na kome bi bili šefovi svih poslaničkih grupa i da ne želi da budu prisutni nekakvi zamenici, ali da neće da zakazuje kolegijum na kome bi se osudilo ponašanje jednog poslanika, odnosno pojedinca.

Prema njoj, to nije način da se nađe rešenje za poboljšaje daljeg rada parlamenta. Ona je kazala da iako je razmišljala pet dana i dalje razmišlja o događajima u Skupštini.

Borisav Kovačević iz PUPS pitao je kada će biti usvojen kodeks ponašanja poslanika.

Poslanik Dveri Boško Obradović rekao je da traži odgovor od nadležnih institucija, MUP-a i Ministarstva pravde o poslovanju kompanija Marijana Rističevića.

Obradović je kazao da su Rističević kompani i Seljak zeka kompani pod stečajem i imaju niz prijava za utaju poreza i zapitao dokle su stigli postupci u tim slučajevima.

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su potom raspravu o amandmanima na četiri zakona iz oblasti kaznene politike.

Na dnevnom redu su amandmani na zakone o sprečavanju nasilja u porodici, o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, zatim o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela, ali i o izmenama Krivičnog zakonika.

Sednica je u petak prekinuta zbog burnih diskusija i atmosfere koja je bila na ivici incidenta, nakon što je predsednica Skupštine Maja Gojković izrekla niz opomena i meru udaljenja sa sednice za više poslanika iz opozicionih Demokratske stranke i Pokreta Dosta je bilo.

Maja Gojković je tada izjavila da će do utorka "dobro razmisliti" o ovom sazivu parlamenta.

(Beta, 11.22.2016)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »