Nikolić pokušava Vojvodini da nametne samo srpsku istoriju

Beta 26.11.2016

Predsednik Vojvođanske partije Aleksandar Odžić ocenio je danas, povodom inicijative predsednika Srbije Tomislava Nikolića da se 25. novembar, dan prisajedinjenja Vojvodine Srbiji 1918. godine, proglasi državnim praznikom, da je reč o "pokušaju nametanja istorije i običaja od strane jedne nacije".

"Svaki nasilan pokušaj nametanja istorije i običaja od strane jedne nacije u Vojvodine je nedopustiv i mora biti odbačen od strane iste one Vojvodine koja kroz vekove gradi svoj identitet na zajedništvu i toleranciji pripadnika različitih etničkih zajednica, građanki i građana Vojvodine", naveo je Odžić u saopštenju za javnost.

On je ocenio da je statusni položaj Vojvodine kao republike "jedino pravedno, zasluženo i prosperitetno rešenje" za sve građane Vojvodine.

"Ovim putem pozivam Vojvodinu mira i razuma da nam se pridruži u zajedničkoj borbi za uspostavljenje političkog, ekonomskog i svakog drugog subjektiviteta na teritoriji današnje Vojvodine", naveo je Odžić.

Prema njegovim rečima, Vojvodina nije nastala na teritoriji Srbije, niti je proizvod decentralizacije Srbije, već je ušla u sastav države Srbije na osnovu odluke svojih građana.

"Vojvodina nije ušla u sastav Srbije kao samostalne države, već u sastav Srbije kao dela složene države u momentu njenog konstituisanja – Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca 1918. godine, odnosno Federativne Narodne Republike Jugoslavije 1945. godine. I, na kraju krajeva, građanke i građani Vojvodine, na ustavnom referendumu 2006. godine, nisu prihvatili aktuelni Ustav Srbije, što ga čini suštinski nelegitimnim kada je u pitanju ustavno-pravni položaj Vojvodine u današnjoj Srbiji", naveo je Odžić.

(Beta, 11.26.2016)

Pročitajte još

Ključne reči

Vojvodina, najnovije vesti »