Viši sud: Netačne izjave Jankovića

Beta 30.11.2016

Viši sud u Beogradu saopštio je danas da nisu tačni navodi zaštitnika građana Saše Jankovića da je zameniku zaštitika Robertu Sepiju bilo zabranjeno da prati ročište po tužbi ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića protiv nedeljnika NIN, već da on nije moga da uđe zbog ograničenog broja mesta u sudnici.

"Apsolutno su netačni navodi zaštitnika građana Saše Jankovića, da je 29. novembra 2016. godine u zgradi Višeg suda u Beogradu zameniku zaštitnika građana Robertu Sepiju bilo zabranjeno da prati ročište povodom tužbe Nebojše Stefanovića protiv tuženih Petrušić Sande, Ćulibrk Milana i Društva za novinsko izdavačku delatnost NIN DOO", navodi se u saopštenju Višeg suda.

Kako se navodi, ročište je bilo otvoreno za javnost i građani koji su bili zainteresovani da prate suđenje su "po redosledu dolaska u sud, upućivani od strane pravosudne straže na mesta u sudnicu koja su predviđena za publiku".

"Kako sudnica u kojoj se održavalo ročište ima ograničen kapacitet sedećih mesta (16), to za ostale zainteresovane građane, među kojima je bio i zamenik zaštitnika građana, nije bilo mesta u sudnici", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, Viši sud u Beogradu tretira jednako sve građane zainteresovane da prate suđenja, "bez obzira na položaj i funkciju koju obavljaju u društvu, pa samim tim i jedini kriterijum po kojem se građanima dopušta da ulaze u sudnicu i zauzimaju mesta je redosled njihovog dolaska".

Zaštitnik građana Saša Janković izjavio je da će uputiti protest predsedniku Višeg suda u Beogradu zato što obezbeđenje suda nije dozvolio zameniku ombudsmana Robertu Sepiju da prati suđenje po tužbi ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića protiv nedeljnika NIN.

Janković je za Televiziju N1 rekao da je obezbeđenje suda imalo spisak koga pušta i da niko nije mogao da uđe, izuzev ako nije bio u pratnji ministra.

"Saznao sam da nije konsultovan spisak za pojedine ljude, da su sa njim bili neki državni službenici. Ja sam sada sigurniji, iako sam u prvom momentu mislio da je naslovna strana preoštra, sada sam siguran da je Savamala posledica toga što su neki ljudi privatizovali državu", rekao je Janković.

On je izjavio i da će javnost morati da razmisli da li onakva predstava ispred suda, jeste ili nije privatizacija institucija.

(Beta, 30.11.2016)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »