Ombudsman uputio protestno pismo predsedniku Višeg suda

Beta 30.11.2016

Zaštitnik građana Saša Janković uputio je danas predsedniku Višeg suda Aleksandru Stepanoviću protestno pismo povodom sprečavanja zamenika ombudsmana da prati ročište po tužbi ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića protiv nedeljnika NIN.

Janković je u pismu Stepanoviću naveo da je sudska straža sprečila zamenika zaštitnika građana Roberta Sepija da prisustvuje ročištu na koje ga je uputio kao posmatrača.

Suđenje po tužbi Stefanovića zbog teksta "Nebojša Stefanović, glavni fantom iz Savamale" održano je juče u Višem sudu davanjem iskaza tužioca i okrivljenih - novinarke NIN-a Sandre Petrušić, glavnog urednika tog nedeljnika Milana Ćulibrka i pravnog zastupnika NIN doo.

Zaštitnik je naveo da je Stefanović na ročište došao u društvu državnog sekretara MUP-a i u pratnji njihovog obezbeđenja, pri čemu je tužbu podneo protiv novinara, urednika i izdavača zbog teksta u kome su se tuženi pozvali na izveštaj zaštitnika građana.

"Prema dostupnim saznanjima, taj izveštaj je izričito pominjan na ročištu, što sve potvrđuje opravdanost moje ocene o potrebi praćenja toka suđenja", naveo je Janković.

Kako se dodaje, pošto je Sepi zaustavljen na ulazu u sud zbog, kako mu je sudski stražar saopštio - "popunjenosti" sudnice, više osoba koje nisu stranke u postupku je, pozivajući se na "akreditaciju" ili uz prepoznavanje od sudske straže, nesmetano ušlo na ročište i zbog toga je Sepi zatražio da uđe još jednom, bezuspešno.

"Da je prethodno saopšteno da će prisustvo suđenju biti omogućeno po posebnom režimu, samo tada bih bio u mogućnosti da vam službeno najavim prisustvo zamenika", naveo je Janković i dodao da takvo postupanje ne priliči sudu, zakonskim odredbama o javnosti postupka i obavezi državnih organa da međusobno sarađuju.

"U okolnostima koje sam vam predočio, izražavam protest. Verujem da ćete u okviru svojih ovlašćenja preduzeti mere potrebne da se ovakvi događaji u budućnosti spreče", napisao je zaštitnik.

Janković je predsednika Višeg suda obavestio i da je Sepi, stojeći ispred suda, uočio da sudski stražar u civilnoj jakni, na pitanje drugih građana ko je, građanima odgovara da je sudska straža i uz to, umesto legitimacije, podiže jaknu i pokazuje lično naoružanje.

"Nadam se da delite moje uverenje o nepravilnosti i štetnosti takvog postupanja", napisao Janković.

Viši sud u Beogradu saopštio je danas da nisu tačni navodi zaštitnika građana da je Sepiju bilo zabranjeno da prati ročište i da su građani koji su bili zainteresovani da prate suđenje "po redosledu dolaska u sud, upućivani od strane pravosudne straže na mesta u sudnicu koja su predviđena za publiku".

"Kako sudnica u kojoj se održavalo ročište ima ograničen kapacitet sedećih mesta (16), to za ostale zainteresovane građane, među kojima je bio i zamenik zaštitnika građana, nije bilo mesta u sudnici", naveo je Viši sud i dodao da jednako tretira sve građane zainteresovane da prate suđenja, "bez obzira na položaj i funkciju koju obavljaju u društvu, pa samim tim i jedini kriterijum po kojem se građanima dopušta da ulaze u sudnicu i zauzimaju mesta je redosled njihovog dolaska".

(Beta, 30.11.2016)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »