Dačić izrazio žaljenje zbog odluke Hrvatske da blokira otvaranje poglavlja 26

Beta 12.12.2016

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izrazio je danas žaljenje zbog odluke Hrvatske da blokira otvaranje poglavlja 26 (o obrazovanju i nauci) u pregovorima EU i Srbije, dodajući da je to neprincipijalna odluka koja nema veze sa zahtevima Zagreba.

  

"Ne misli valjda neko da će Srbija da se uplaši i da ugrozi svoje nacionalne interese time što je neko blokirao otvarenje poglavlja. Sitna je to stvar da bismo se sekirali. Naravno da mi je žao i da želim da Srbija što pre postane članica EU", rekao je Dačić na konferenciji za novinare u Beogradu posle sastanka s ruskim ministrom inostranih poslova Sergejom Lavrovom.

Dačić je rekao da bi EU trebalo da "više pažnje posveti tome šta se dešava u Hrvatskoj".

"Ako će Hrvatska biti ta koja će odlučivati o tome da li će Srbija ući u EU ili ne, moram da kažem da mi je ođednom palo interesovanje", dodao je Dačić.Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da neće sutra prisustvovati međuvladinoj konferenciji sa EU, ako Hrvatska ne povuče blokadu poglavlja 26, preneli je televizija Prva.

Vučić je večeras otputovao u Brisel gde će razgovarati sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku Federikom Mogerini, a ako posle tog razgovora ne bude postignut dogovor o deblokadi poglavlja, on sutra neće prisustvovati međuvladinoj konferenciji na kojoj će se razmatrati otvaranje poglavlja.

Ranije je bila najavljena mogućnost da će u pregovorima Srbije i EU biti otvorena poglavlja 5, 25 i 26.

(Beta, 12.12.2016)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »