Vučić napustio Brisel zbog hrvatske blokade poglavlja 26

Beta 12.12.2016

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i delegacija Srbije napustili su Brisel zbog stava Hrvatske da blokira otvaranje poglavlja 26 o obrazovanju u pregovorima o priključenju Srbije EU, prenela je na svom portalu televizije N1.

Kako se navodi, u Briselu je ostala samo ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, koja će sutra prisustvovati međuvladinoj konferenciji na kojoj će biti otvorena poglavlja 5 o javnim nabavkama i 25 o nauci.

Vučić je povodom odluke Hrvatske da blokira otvaranje poglavlja 26 u pregovorima Srbije i EU ranije danas izjavio da je Srbiji dosta "hrvatskog iživljavanja" i da će "od danas" drugačije reagovati.

Vučić je tada rekao i da neće sutra prisustvovati međuvladinoj konferenciji sa EU, ako Hrvatska ne povuče blokadu poglavlja 26.

Sa druge strane, hrvatska agencija Hina prenela je da su evropski diplomatski izvori saopštili da nekoliko zemalja, među kojima i Hrvatska, ima primedbe u vezi sa obrazovanjem na jezicima manjina u Srbiji.

Hina navodi da, prema tim izvorima, Hrvatska ima primedbe oko udžbenika na hrvatskom jeziku i da je Srbija na tom planu počela da prevodi udžbenike za osnovne škole na hrvatski, ali ne i da nastavu izvodi po posebnim udžbenicima za pripadnike hrvatske zajednice.

Hrvatski ministar inostranih poslova Davor Ivo Štir ihzjavio je danas da se u telima Saveta ministara EU i dalje radi na dogovoru o otvaranju poglavlja sa Srbijom.

Kako je naglasio, "očekuje se da će i za Srbiju i za Crnu Goru biti održane uspešne međuvladine konferencije koje će dati podsticaj za reforme u obe te države".

Na pitanje novinara da li je Zagreb zadovoljan "stanjem udžbenika" na hrvatskom u Srbiji, Štir je uzvratio da je "za napredovanje Srbije ka EU važno pitanje pune zaštite nacionalnih manjina".

"Mi podržavamo Srbiju da na putu ka EU ispuni sve standarde i krene ka punom članstvu u Uniji", rekao je šef hrvatske diplomatije.  

(Beta, 12.12.2016)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »