Poslanici o događajima u Briselu i odnosima s Rusijom

Beta 13.12.2016

Poslanici u Skupštini Srbije danas su od predstavnika Vlade Srbije tražili obaveštenja o problemima sa otvaranjem pregovaračkih poglavlja sa EU i razlozima zbog kojih je premijer Srbije Aleksandar Vučić napustio Brisel, zatim o odnosima Srbije sa Rusijom i okolnostima vezanim za ubistvo Zorana Đinđića.

Poslanica Demokratske stranke (DS) Aleksandra Jerkov rekla je da se Vučić jučerašnjom odlukom da napusti Brisel poneo neodgovorno prema strateškom opredeljenju građana  -  ulasku Srbije u EU.

Aleksandra Jerkov je pitala da li je Vučić napuštanjem Brisela svoje potrebe oko predizborne kampanje stavio ispred potreba građana Srbije.

"Ima li Srbija drugu strategiju osim durenja i zašto sada cela javnost treba da čeka do šest popodne da bi čula šta će on (Vučić) sada reći naciji", pitala je Aleksandra Jerkov povodom najavljenog obraćanja premijera javnosti.

Ona je pitala i zašto Srbija godinama već ne može da reši probleme obrazovanja nacionalnih manjina na maternjim jezicima, zbog kojih je blokirano otvaranje Poglavlja 26.

"Da li Vučić zaista misli da je strategija durenja, kao deca u osnovnoj školi, ozbiljna državna strategija i da li je moguće da smo prvi put čuli za te probleme (u vezi poglavlja 26) juče u Briselu. Da li smo možda mogli da ih predupredimo i rešimo", pitala je Aleksandra Jerkov.

Šef poslaničke grupe Srpske radikalne stranke (SRS) Vojislav Šešelj interesovao se za ubistvo nekadašnjeg premijera Srbije Zorana Đinđića i ubistvo dvojice gardista u kasarni u Topčideru 2004. godine.

On je pitao ministra unutrašnjih poslova Nebojšu Stefanovića zašto MUP ne preduzima ozbiljne korake na planu rasvetljavanja nekih od najpoznatijih ubistava od 2000. godine, a u prvom planu ubistva Đinđića i ubistva dvojice gardista.

Šešelj je kazao i da je uloga Nebojše Čovića u zaveri ubistva Dinđića bila veoma velika i da sada "imamo neoborive dokaze".

On je govoreći o smrti gardista rekao da je očigledno da je Vuk Jeremić učestvovao u zataškivanju ubistva, ali je naveo da je Jeremićeva uloga u tome bila minimalna.

"Ne može mu uloga biti veća od uloge Borisa Tadića (tadašnjeg predsednika Srbije) u čijem kabinetu je on tada civilno služio vojsku. Najvažnija je uloga Tadića i monstruoznog Mikija Rakića koji stoji iza svih nameštaljki i afera plasiranih protiv političkih protivnika", rekao je Šešelj.

On je naveo i da zna da su naprednjaci zahvalni Rakiću i da on ima zasluga za formiranje SNS, ali ih je pozvao da sada razjasne njegovu ulogu pošto je "mrtav i ne može da podlegne odgovornosti".

Šešelj je kazao i da je svrha prozivanja Jeremića bila da se politički diskvalifikuje i da je to postignuto i da sada treba rešiti ubistvo dvojice gardista.

Šefa poslaničke grupe Dveri Boška Obradovića interesovalo je zašto Srbija nema kancelariju za saradnju sa Rusijom, a ima sa Evropskom unijom i "zašto ne smemo da poboljšamo stratešku saradnju sa Rusijom već moramo da trpimo i dalje ucene i pritiske iz Brisela".

On je pitao i da li je Vučić "amnestirao NATO zločine" i da li planira da uvede Srbiju u NATO i tražio objašnjenje zašto humanitarci iz rusko-srpskog centra u Nišu ne mogu da dobiju diplomatski imunitet koji su dobili "Vučićevi NATO prijatelji".

Obradović je pitao Vučića i kada će biti rešeni problemi radnika Industrija kotrljajućih ležaja IKL koji je u stečaju, a kojima nisu isplaćene zarade, nije povezan staž i pitao šta će biti sa imovinom tog preduzeća.

Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Marinika Tepić pitala je u kom svojstvu je ministar za rad, zapošljavanje i boračka pitanja Aleksandar Vulin otvorio prvi sajam posvećen nacionalnim manjinama.

Ona je tražila da joj Vulin kaže odakle mu podaci da u Srbiji ima 118 štampanih medija na jezicima nacionalnih manjina i 39 mešovitih, i 76 kanala koji emituje 8.000 programa na jezicima nacionalnih manjina i 103 radio stanice na kojima se emituje 110.000 sati programa na jezicima nacionalnih manjina.

Marinika Tepić je tražila da joj Vulin u odgovoru decidno nabroji sve te medije i sve programe koji oni emituju.

Poslanici su nakon postavljanja pitanja počeli raspravu o poljoprivrednim zakonima.

(Beta, 12.13.2016)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »