Skupština Kosova sledeće sedmice o smrti Deharija

Beta 13.12.2016

Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji najavio je danas da će kosovski parlament sledeće nedelje održati sednicu o slučaju aktiviste pokreta Samoopredeljenje Astrita Deharija, koji je prošlog meseca preminuo u Pritvorskom centru u Prizrenu.Veselji je ranije najavio da će sednica Skupštine Kosova na tu temu biti održana 14. decembra, ali je na zahtev poslaničke grupe Samoopredeljenja, odložena za sledeću nedelju.

"Na poslednjoj sednici Predsedništva Skupštine, naša koleginica Aida Derguti je zatražila da se sednica ne održi 14. decembra. Odlučili smo da sednicu održimo sledeće nedelje, 19. ili 20. decembra, i ja pozivam sve poslanike da podrže tu incijativu", kazao je Veselji.

Aktivista Samoopredeljenja Astrit Dehari bio je jedan od osumnjičenih za napad ručnim bacačem na zgradu Skupštine Kosova a posle 68 dana u pritvoru u Prizrenu, 5. novembra je pronađen mrtav u ćeliji.

Glavni tužilac Osnovnog tužilaštva Sulj Hodža, koji je predstavio izveštaj Instituta za sudsku medicinu, rekao je da "svi dokazi i analize tokom istražnog postupka dokazuju da je to slučaj samoubistva", čemu su se suprostavili porodica Deharija i pokret Samoopredeljenje.

Kosovska policija saopštila je 30. avgusta da je uhapsila pristalice opozicije zbog sumnje da su učestvovali u napadu ručnim bacačem na zgradu parlamenta.

U zajedničkom saopštenju policije i tužilaštva tada je navedeno da su privedena petorica muškaraca i jedna žena, pod sumnjom da su planirali i 4. avgusta izveli napad u kome je oštećena zgrada Skupštine Kosova.

Poslanici su tada raspravljali o sporazumu o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

(Beta, 12.13.2016)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »