Opozicija protiv zakona o upravljanju aerodromima

Beta 20.12.2016

Poslanici opozicije u Skupštini Srbije zatražili su danas da se Predlog zakona o upravljanju aerodromima ne usvoji, jer smatraju da se zakon donosi kako bi se napravila koncesija za Aerodrom "Nikola Tesla" u Surčinu.

Šef poslaničke grupe pokreta "Dosta je bilo" Saša Radulović rekao je da je zakon netransparentan i da ne postoje jasni kriterijumi u zakonu, kao ni ekonomski interesi.

"Bolje da zakon nemamo, nego da imamo ovakav", rekao je Radulović tokom rasprave o amandmanima.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke Goran Ćirić pitao je kakvu će dobit imati Srbija od koncesije i zatražio da se razdvoje infrastruktura javnih preduzeća, kao što je pista u slučaju aerodroma, i operacije koje se u njima obavljaju.

On je rekao i da nije najjasnije obrazloženje zakona u kome se najavljuje mogućnost izdavanja aerodroma za 300 miliona, kada računica pokazuje da ako aerodrom sada prihoduje 25 miliona evra, a ako se izda na 25 godina, to znači da će najmanja dobit biti 625 miliiona evra.

Poslanica DS Gordana Čomić rekla je da je Vlada podnela zakon od koga svi u regionu odustaju.

"Podneli ste nam zakon od koga odustaju zemlje u regionu, odustaju od koncesija, javno-privatnih partnerstava. Ne ponavljajmo tuđe greške", rekla je Čomić.

Poslanici DS podneli su amandmane na ceo zakon u kojima se navodi "briše se", jer su rekli da su imali samo jedan dan da se pripreme za raspravu o oko 20 zakona.

Poslanik Srpske radikalne stanke Zoran Krasić rekao je da Predlog zakona o aerodromu nikako ne sme da bude usvojen, jer sve izgleda "kao da je Beograd na vodi, Nikola Tesla na zemlji, a u avionu neko ko je bacio oko na nešto".

Šef poslaničke grupe Socijaldemokratske stranke Marko Đurišić je rekao da se u zakonu, ako se detaljnije pogleda, može videti i za koga je tačno pisan, kao i neki konkursi.

Poslanik Dveri Srđan Nogo rekao je da se ceo zakon o upravljanju aerodromima donosi da bi se uradila koncesija za aerodrom "Nikola Tesla".

"Zašto bismo dali taj profit nekome? Tehnologija će taman zastariti za 30 godina, pa ćemo sami morati da je obnavljamo", rekao je Nogo tokom rasprave.

Samostalni poslanik Milan Lapčević rekao je da ne vidi zbog čega se naprasno menjaju zakoni o koncesijama i aerodromima, ako već Vlada Srbije tvrdi da aerodrom "Nikola Tesla" već dobro posluje i da će dobit biti veća.

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović rekla je da se zakon odnosi na sve aerodrome u Srbiji i da je važan, jer definiše ono što se zakonom o vazdušnom saobraćaju nije definisalo.

"Da li će da bude koncesija ili kako će da izgleda razvoj aerodroma, Vlada još nije donela odluku, ali smo sigurni da imamo dobit. Dobit postoji i cilj je da se aerodrom dalje razvija. Uslovi su stvoreni ovim zakonom da biramo hoćemo li da ulažemo kao država ili ćemo ulaziti u neka partnerstva", rekla je Mihajlović.

(Beta, 12.20.2016)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »