Од 200 изјава политичара 143 оцењене негативно

Бета 30.12.2016

Портал Истиномер саопштио је данас да је у 2016. години оценио око 200 изјава политичара и јавних функционера у Србији, од којих је 71 одсто (143) добило негативну оцену.

Као и током неколико претходних година, највећи број оцењених изјава на Истиномеру има премијер Србије Александар Вучић јер је у медијима заступљен много више него остали чланови Владе и други политички актери.

Премијер је био изузетно активан у предизборној кампањи, одржао је велики број редовних и ванредних конференција за медије, а у телевизијским емисијима углавном је био једини гост.

Од укупно 83 оцењене изјаве премијера у 2016, 15 изјава (18 одсто) је позитивно, шест (7 одсто) је оцењено оценом "нешто између", а 61 је добило негативну оцену (73 процената).

Остали актери на политичкој сцени, укључујући чланове Владе Србије, давали су много мање изјава, нарочито оних "мерљивих" које садрже чињенице и које је онда могуће оценити са аспекта три критеријума: истинитости, доследности и испуњавање обећања, наводи се у саопштењу.

По броју оцењених изјава на Истиномеру у протеклој години, после Вучића, али далеко иза њега, налази се потпредседница Владе Зорана Михајловић са укупно оцењене 22 изјаве  -  две позитивно, три оценом "нешто између" и 17 "негативно".

Следи градоначелник Београда Синиша Мали са 14 оцена  -  две позитивно, једна "нешто између" и 11 а оценом "негативно".  

За разлику од 2015. године, када премијер није имао оцена "нешто између", односно говорио је, по Истиномеру, или истину или неистину, у овој години је често прибегавао аргументима који на први поглед изгледају тачно, али је контекст "намерно померен".

У саопштењу је наведео да су за "Лаж године" читаоци Истиномера својим гласовима изабрали изјаву премијера Вучића: "Зашто је измишљена цела прича о фантомкама? Зато што је све измишљено као симбол, да се зове фантомке. Нису они видели те фантомке, нисте их видели ни ви. То су потврдила двојица сведока, ја сам сигуран да је то тачно. При чему их није било 30, било их је или девет или 10 или 11".

(Бета, 12.30.2016)

Повезане вести »

Кључне речи

Политика, најновије вести »