SPS: Ne izazivamo sukobe ali nećemo dozvoliti da ponižavaju Srbiju

Beta 02.01.2017

Socijalistička partija Srbije (SPS) saopštila je danas, povodom kritika koje su na račun njenog predsednika Ivice Dačića stigle iz Liberalno-demokratske partije (LDP), da Srbija ne izaziva sukobe ali da nikome neće dozvoliti da je ponižava.

"Srbija ne izaziva sukobe, ali neće nikome dozvoliti da je ponižava. Srbija je za vreme učešća SPS-a u vlasti najdalje otišla u pregovorima o članstvu u EU, čuvajući naše vitalne interese, razvijajući naše odnose sa tradicionalnim prijateljima i tražeći nova prijateljstva. Čast nam je da smo stalna meta napada LDP i Čedomira Jovanovića, jer im nikada nećemo dati za pravo. A narod neka oceni ko je u pravu", navodi se u saopštenju SPS.

Ta stranka je reagovala na saopštenje LDP-a koja je ocenila da Dačić, kao ministar inostranih poslova, svojim izjavama svesno narušava odnose u regionu i tako izaziva i provocira reakciju zemalja u susedstvu.

LDP je reagovao na intervju koji je agenciji Beta dao šef srpske diplomatije Ivica Dačić i u kojem je rekao da će Srbija igrati konstruktivnu ulogu u rešavanju problema u regionu, ali da bi mogla da glasa protiv interesa susednih zemalja koje nisu podržale Srbiju u za nju važnim pitanjima, kao što su priznanje Kosova ili njegovo članstvo u Unesku.

On je rekao da to nije osveta već politika reciprociteta i da Srbija nikome neće dozvoliti da je ponižava.

SPS je naveo da bi bilo čudno da stranka Čedomira Jovanovića, "koja se zalaže za 'dekosovizaciju' srpske politike i koja kaže da je Republika Srpska genocidna tvorevina", ne reaguje na sve izjave koje ukazuju na nekorektan odnos naših suseda prema Srbiji.

"Po njima, ne izaziva nestabilnost Hrvatska koja rehabilituje ustaštvo, Crna Gora i Makedonija kada, i pored naših jasnih naznaka da je to za Srbiju vitalno pitanje, glasaju u Unesko za prijem Kosova, dok se uzdržavaju Poljska, Japan, Koreja, Egipat, Kolumbija, Peru i mnoge druge zemlje koje su priznale Kosovo. Po njima se izaziva nestabilnost ako im se na to ukaže", navodi se u saopštenju SPS-a.

(Beta, 01.02.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »