Simić: EU da izvrši pritisak da Priština ispuni obaveze Briselskog sporazuma

Beta 03.01.2017

Predsednik Srpske liste Slavko Simić izjavio je danas da je krajnje vreme da Priština ispuni obaveze koje je preuzela sporazumom iz Brisela i da bi Evropska unija treba jasno da predoči albanskim političkim liderima na Kosovu da nema opravdanja ni vremena za odlaganje formiranja Zajednice srpskih opština.

"Institucije i nosioci političkih funkcija na Kosovu na kraju moraju da snose odgovornost zbog prolongiranja i političkih opstrukcija koje stalno nameću uz podršku opozicionih političkih partija kako bi marginalizovali Briselski dijalog", rekao je Simić za agenciju Beta.

Prema njegovim rečima loše namere moraju da se otklone i EU bi kao posrednik u dijalogu Beograda i Prištine trebalo da reaguje.

"Vremena više nema. Hoćemo otvorenu i iskrenu saradnju kroz zajednički rad i donošenje dekreta o formiranju ZSO i poštovanju onoga što je potpisano u Briselu. Kao i poštovanje onoga što je potpisano u Prištini sa koalicionoim partnerima prilikom formiranja Vlade Kosova", rekao je lider Srpke liste.

On je dodao da je kosovska Vlada nastala na koalicionom sporazumu koji predviđa uspostavljanje ZSO, što je odavno trebalo da bude završeno.

Simić je ocenio da je dobra ideja Beograda da se sačeka do Sretenja kako bi se srpska strana uverila da li postoji volja i da li ima odlučnih i odgovornih albanskih političkih predstavnika koji će jasno pozvati Srbe i reći "danas krećemo sa formiranjem ZSO".

Prema njegovim rečima, ukoliko se "obistine slutnje" da nema političke i institucionalne volje da se napravi korak u tom pravcu, srpski politički predstavnici tražiće institucionalnu i političku podršku.

"U koordinaciji sa našom vladom, premijerom Aleksandrom Vučićem i direktorom Kancelarije za KiM Markom Đurićem, preduzećemo sve političke korake, kada je u pitanju proces koji je temelj Briselskog sporazuma za srpsku zajednicu, da učinimo ono što je davno trebalo da se desi, a to je da konstituišemo našu izvršnu instituciju ZSO već na Sretenje ove godine", rekao je Simić agenciji Beta.

(Beta, 01.03.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »