Pad akcija i rast funte dok Mej izlaže planove za Bregzit

Beta 17.01.2017

Akcije na svetskim berzama danas su ostvarile neujednačene rezultate dok se funta oporavlja s najavama Velike Britanije da će biti otvorena za nove trgovinske dogovore posle povlačenja s jedinstvenog tržišta Evropske unije.

Britanski berzanski indeks FTSE 100 u minusu je od 0,8 odsto, dok su francuski KAK-40 i nemački Daks u plusu od 0,1 odsto. pošto su pre podne i oni bili u crvenom. Fjučrsi s Vol strita ukazuju da će američki indeksi trgovanje krenuti iz crvenog.

Japanski Nikei 225 je pao 1,5 odsto, dok je šangajski kompozitni indeks porastao 0,2 odsto, a južnokorejski Kospi je 0,3 odsto.

Britanska premijerka Tereza Mej je danas u govoru najavila da će London napustiti zajedničko tržište EU, ali da će se ostati otvorena za globalnu trgovinu.

Bojazni oko odlaska Velike Britanije s tržišta EU su posle referenduma odneli funti petinu njene vrednosti u odnosu na dolar, dok su akcije najvećih britanskih kompanija porasle u očekivanju da će slaba funta povećati njihovu konkurentnost. Danas je, međutim, funta porasla dok je glavni indeks londonske berze FTSE 100 u padu.

(Beta, 01.17.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »