Počeo sastanak predstavnika Beograda i Prištine u Briselu

Beta 24.01.2017

Sastanak premijera i predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića, predsednika i premijera Kosova Hašima Tačija i Ise Mustafe, kao i visoke predstavnice EU Federike Mogerini, počeo je večeras nešto posle 21 časa u Briselu, javila je Radio-televizija Srbije.

Federika Mogerini prethodno je imala odvojene sastanke s delegacijama Beograda i Prištine.

U Briselu je ranije rečeno da poslednji događaji "naglašavaju potrebu jačeg angažovanja" i da je napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine od ključne važnosti za obe strane, za EU i za ceo Zapadni Balkan.

Evropski diplomatski izvori u Briselu rekli su agenciji Beta da je dolazak delegacija Beograda i Prištine na najvišem nivou znak koji obećava da će perspektiva dijaloga biti snažno potvrđena.

Do porasta napetosti u odnosima Beograda i Prištine došlo je početkom godine zbog hapšenja lidera Alijanse za budućnost Kosova i jednog od bivših komandanata OVK Ramuša Haradinaja u Francuskoj po nalogu Srbije koja ga tereti za ratne zločine, a dodatno kada je, 14. januara, iz Beograda za Kosovsku Mitrovicu krenuo voz u bojama srpske zastave, ispisan parolama "Kosovo je Srbija" a Priština poslala specijalne policijske jedinice ROSU na sever Kosova da ga zaustave.

(Beta, 01.24.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »