Oliver Ivanović tri godine nakon hapšenja čeka pravosnažnu presudu

Beta 26.01.2017

Tri godine od hapšenja lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, osuđenog na devet godina zatvora za ratni zločin, navršavaju se u petak 27. januara, a on i dalje čeka odluku Apelacionog suda na žalbu koju je njegova odbrana uložila na prvostepnu presudu.

Danas GI SDP (Srbija, demokratija, pravda) tim povodom organizuje konferenciju za novinare u Kosovskoj Mitrovici.

Osuđen je u januaru 2016. godine, iako ga 81 svedok, saslušan tokom sudskog procesa, nije doveo u direktnu vezu sa zločinom stavljenim na teret, a nije mu dokazana ni bilo kakva vrsta komandne odgovornosti, rekao je agenciji Beta jedan od advokata odbrane Živojin Jokanović.

Ivanović od novembra čeka odluku Apelacionog suda na žalbu izjavljenu u aprilu 2016. godine. Kaznu izdržava u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici gde je odveden iz pritvora u Prištini, tri meseca nakon hapšenja i štrajka glađu.

U januaru 2016. godine Ivanović je osuđen po prvoj tački optužnice - za ratni zločin iz aprila 1999. godine, dok je po drugoj tački, za zločin iz februara 2000. godine oslobođen.

Advokat Jokanović podsetio je da su u istom postupku bila optužena i četvorica Srba  -  penzionisani pukovnik MUP-a Dragoljub Delibašić, advokat Ilija Vujačić, njegov sin, pravnik, Nebojša Vujačić, kao i profesor Aleksandar Lazović, koji su oslobođeni optužbi.

Javni tužilac Euleksa uložio je žalbu na njihovu oslobađajuću presudu, tako da ni ta presuda još nije pravosnažna, rekao je Jokanović i dodao da očekuje odluku Apelacionog suda, koja će biti oslobađajuća i za Olivera Ivanovića.

Advokat Jokanović je ocenio da postoje realne šanse da prvostepena presuda Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici padne zbog manjkavosti. Dodao je da veruje da će Apelacioni sud na pravi način vrednovati dokaze.

Jokanović je dodao da "odbrana nije daleko od uverenja da su pretresu prethodile primese političkog karaktera".

Vlada Srbije je, 2014. godine, nakon hapšenja Ivanovića, koji je između ostalog bio i državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju, bezuspešno nudila garancije da se on brani sa slobode. Suđenje je počelo 11 meseci kasnije.

Državni vrh Srbije ocenilo je da je presuda Ivanoviću skandalozna i da nema veze sa pravom.

2017. godina će biti godina pobede pravde nad terorom, znam da hoće!

Nismo zaboravili!

Sloboda za @Ivanovic_Oliver ! pic.twitter.com/TJOkMmebza— Aleksandar Zobenica (@AZobenica) January 1, 2017

Nema predaje prijatelju!

Srećno ti novo letooooo!@Oliver_Ivanovic pic.twitter.com/70GgST59IG— MILIJA (@milijaktitor) December 31, 2016

Umesto sto salje kic sinobus Vlada RS bi morala da se pozabavi slucajem Ivanovic! pic.twitter.com/16mNrjGeAQ— Šutanovac Dragan (@SutanovacDragan) January 25, 2017

(Beta, 01.26.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Hronika, najnovije vesti »