Janković podnosi ostavku na mesto ombudsmana

Beta 05.02.2017

Zaštitnik građana Saša Janković podneće ostavku u utorak, 7. februara, piše dnevni list Danas.

Kako navodi taj list, Janković će odluku o podnošenju ostavke saopštiti u ponedeljak, na prijemu koji organizuje u Palati Srbija povodom 10 godina od osnivanja institucije ombudsmana u Srbiji.

Janković je 26. decembra najavio da će se kandidovati za predsednika Srbije.

Janković je za Danas izjavio i da je ta institucija za 10 godina uputila oko 4.000 preporuka organima vlasti i da su u 80 odsto slučajeva organi postupali po tim preporukama, ali da su ti slučajevi izuzeci i dokaz "da država može da radi kako treba kad hoće ili kada je pritisnuta pažnjom javnosti.

On je povodom 10 godina od osnivanja institucije zaštitnika građana, rekao da je za to vreme bilo 40.000 formalnih pritužbi građana.

"Od samog početka to je bio jasan pokazatelj problema u odnosu građanin-administracija i nedostatka mehanizama unutrašnje kontrole i korekcije rada", rekao je Janković.

On je ocenio da se vlast u Srbiji ponaša kao da su ljudska prava podarena "milošću gospodara" i zavise od njegove dobre volje, a ne garantovana Ustavom.

"Kao kad je rekao 'ne dam povećanje penzija', koje su prethodno, iako su stečeno pravo, umanjene", rekao je Janković.

Skupština Srbije je u junu 2007. godine Jankovića prvi put izabrala za zaštitnika građana, a on je zakletvu položio 23. jula te godine. Drugi mandat mu ističe 4. avgusta.

(Beta, 02.05.2017)

Povezane vesti »

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »