Vučić i Kurc: Partnerski odnosi Srbije i Austrije

Beta 13.02.2017

Austrija i Srbija cene zajedničke napore na rešavanju migrantske krize i opredeljenje za prevazilaženje problema u regionu mirnim putem i nastavak evropskih integracije, rekli su danas u Beogradu šef austrijske diplomatije Sebastijan Kurc i premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je danas u Beogradu razgovarao s Kurcom o saradnji dve zemlje u rešavanju migrantske krize, situaciji u regionu i privrednoj saradnji.

Ministar spoljnih poslova Austrije je rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare da će Austrija učiniti sve da zadrži zemlje Zapadnog  Balkana, a posebno Srbiju, na putu ka Evropskoj uniji.

"Iako je protekla godina bila teška za EU, naš stav ostaje isti - želimo da zemlje Zapadnog Balkana, a naročito Srbiju, zadržimo na putu ka EU i učinićemo sve da se to nastavi", rekao je Kurc.

Govoreći o situaciji u regionu, on je rekao da želi da zahvali premijeru Srbije za "vodeću ulogu u Srbiji i konstruktivnu ulogu na celom Balkanu".

"Balkan je i dalje region gde često dolazi do izazova i ponekad tenzija, tu je potrebna trezvena politika i političari koji misle na ceo region i rade na tome da on ima pozitivan razvoj", rekao je Kurc.

Vučić je zahvalio Austriji na "značajnoj podršci" na evropskom putu Srbije, što je, kako je rekao, njen strateški cilj, kao i na podršci naporima da se sve rešava mirnim putem, jer je "dovoljna jedna iskra da se sve zapali".

Kurc je rekao da je važno da se poštuje ono što je dogovoreno u okviru Briselskog dijaloga, kao i da dijalog Beograda i Prištine bude nastavljen.

Odgovarajući na pitanje da li Austrija, kao članica EU i zemlja predsedavajuća OEBS-a, može da utiče na Prištinu da omogući formiranje Zajednice srpskih opština na Kosovu, Kurc je rekao da je sasvim jasno da "ono što je dogovoreno mora da se poštuje".

"Pokušavamo da doprinesemo, i kao zemlja članica Unije i kao predsedavajuća OEBS-a, da dijalog Beograda i Prištine bude uspešan i podrazumeva se da ćemo to činiti", rekao je Kurc.

Austrijski ministar je izrazio zahvalnost na "podršci Srbije i drugih prijatelja na Balkanu u zatvaranju balkanske izbegličke rute".

Vučić je istakao Srbija ispunjava svoje obaveze u skladu sa dogovorom iz Brisela o migracijama za razliku od nekih drugih zemalja, da humano postupa prema izbeglicama, ali da će učiniti sve da ne postane "parking" za izbeglice i ilegalne migrante.

On je dodao da će Srbije biti u stanju da očuva stabilnost ne samo na svojoj teritoriji već i u regionu kada je reč o migrantskoj krizi.

Vučić je rekao da se u Srbiji nalazi oko 6.600 izbeglica i migranata, od kojih je većina u prihvatnim centrima, dok se oko 500 nalazi u centru Beograda gde dolaze u kontakt s krijumčarima ljudi.

"Ima nešto više od 500 ljudi koji nisu, bar ne još, pristupili prihvatnim centrima i oni se uglavnom nalaze u centru Beograda čekajući na krijumčare da ih prebace preko Dunava u Hrvatsku i zatim dalje u zapadnu Evropu", rekao je srpski premijer.

Vučić je rekao da u Srbiju dnevno dolazi oko 110 do 140 izbeglica i dodao da njihov priliv nije veliki. Prema njegovim rečima, 70 odsto izbeglica i migranata stiže iz Bugarske a 30 odsto iz Makedonije i većinom su mladići iz Avganistana i Pakistana.

 

Vučić je rekao da srpska i austrijska policija dobro sarađuju na planu migracija i dodao da je Srbija zahvalna na pomoći Austrije u ljudstvu i tehnici.

Kurc je rekao da između Austrije i Srbije postoji snažna politička i ljudska povezanost koja nije samo istorijska, već je okrenuta i ka budućnosti.

Vučić je rekao da između Srbije i Austrije nema pitanja oko kojih bi se sukobljavali, mada ima pitanja oko kojih imaju drugačije poglede, kao što je nezavisnost Kosova.

Kurc je pozdravio reforme i korake koje Srbija preduzima u cilju privrednog razvoja i izrazio uverenje da će mnogo austrijska preduzeća koja su prisutna u Srbiji "produbiti svoj angažman i dalje ulagati u Srbiji".

Vučić je rekao da je Austrija jedan od najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije i najveći investitor i da Srbija želi još više austrijskih investitora, a da se nada da će biti i srpskih investitora u Austriji, kada ojača srpska privreda.

Premijer Srbije je zahvalio Austriji na odnosu prema srpskoj dijaspori i njihovim problemima.

Kurc se danas u Beogradu sastao i s ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem. 

(Beta, 02.13.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »