Vučić: Srpsko srce kuca za Kosovo i Metohiju

Beta 26.02.2017

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na obeležavanju 100. godišnjice Topličkog ustanka da Srbija posle svega što su joj radili nije uništena i nije ponižena, a da srpsko srce koje niko ne može zaustaviti kuca za Kosovo i Metohiju.

"Naša Srbija još stoji, da je jača, da se bori za svaki život u njoj, da zna kuda ide i šta joj je činiti, i još važnije danas Srbija je naučila sve važne lekcije i zna do čega dovode podele", rekao je Vučić na ceremoniji u okviru spomen–kompleksа Topličkim junаcimа u Prokuplju.

Vučić je rekao da Srbija danas "zna, ume i hoće da veruje u sebe" i u svoje potomke. "Mi smo naslednici onih koji su nekoga izgubili, onih koji su sve za našu Srbiju dali", rekao je Vučić i dodao da mora da se pokaže srpski ponos.

Premijer Srbije je rekao da je srpski narod izrastao iz onih koji su mogli da budu pobeđeni, ali nikada poniženi.

Vučić je istakao da je Toplički ustanak jedini ustanak protiv tiranske vlasti, a da su se Srbi borili za najvrednije ideale  -  pravdu i slobodu, dok je tiranin spaljivao knjige na srpskom jeziku, sveštenike i učio srpsku decu da su Bugari.

Toplički ustanak je podignut protiv bugarske i austrougarske okupacije za vreme Prvog svetskog rata, kao jedini ustanak u nekoj okupiranoj državi tokom tog rata.

Ustanak je trajao od 26. februara do 25. marta 1917, a neposredan povod za njegovo izbijanje je bila mobilizacija koju su bugarske vlasti htele da sprovedu na teritoriji Toplice, Jablanice i Puste reke.

Ustanike su predvodile četiri vojvode: Kosta Vojinović, braća Milinko i Toško Vlahović i Jovan Radović.

Vučić je posle ceremonije u Nаrodnom muzeju Toplice posetio izložbu "Toplički ustаnаk 1917.  -  100 godinа posle".

(Beta, 02.26.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Društvo, najnovije vesti »