'Jeremić i Janković da oforme telo za praćenje izbora' (VIDEO)

Beta 07.03.2017

Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić pozvao je danas izborne štabove Vuka Jeremića i Saše Jankovića da naprave koordinaciono telo koje će pratiti sve izborne radnje tokom predsedničkih izbora koji će biti održani 2. aprila.

Tadić je na konferenciji za novinare u Beogradu rekao da je vrlo važno da dođe do formiranja takvog tela i sinergije u delovanju tokom izbornog procesa zbog moguće izborne krađe.

"Imamo dovoljno razloga da ne verujemo u dobru nameru vlasti na ovim izborima, pre svega kada su u pitanju institucije koje treba da prebrojavaju glasove i zato predlažem izbornim štabovima da naprave zajedničko koordinaciono telo koje će pratiti sve izborne radnje", rekao je Tadić.

On je naveo da je u Uputstvo za sprovođenje izbora koje je RIK usvojio prvi put unet član koji omogućava predstavniku Republičkog zavoda za statistiku da zajedno sa koordinatorom RIK-a ispravi logičko-računske omaške, što može dovesti do zloupotreba.

"To je presedan koji nije u saglasnosti sa zakonom", istakao je Tadić, dodajući da u zapisnicima ne bi smelo biti nikakvih grešaka.

On je kazao da je nedopustivo da se ljudima koji nisu članovi RIK-a omogućava da učestvuju u tumačenju i praktično donošenju odluka o izbornim rezultatima na izbornim mestima na kojima postoje sporni i nelogični elementi u zapisniku.

"Ova promena omogućava i legalizuje izbornu krađu i mi upozoravamo javnost i vladajuću koaliciju da ovo ne čini. Potrebno je pokrenuti sve pravne radnje koje sprečavaju ovakvu vrstu zloupotrebe. To kažemo na vreme da ne bi imali situaciju kao na prošlim izborima da moramo da tražimo naše pravo u izbornoj noći i izbornoj komisiji", kazao je Tadić.

On je rekao i da je Republički zavod za statistiku jedna od institucija koja je "direktno politički zloupotrebljena u podizanju popularnosti i rejtinga predstavnika vladajuće koalicije", navodeći kao primer, kako je rekao, "laži iz tog zavoda koje dolaze vezano za nezaposlenost u Srbiji".

Tadić je rekao da jeste odlučeno da predsednički kandidati budu nestranačke ličnosti, ali da se ipak ne sme zanemariti značaj stranaka koje ih podržavaju i koje mogu pomoći da se izborna krađa spreči.

"Bez političkih stranaka nije moguće izvršiti sve kontrolne funkcije na ovim izborima, koliko god da su nestranački kandidati dobri, mogućnost izborne krađe bez učešća političkih stranaka je ogromna", naveo je lider SDS.

On je kazao i da je neophodna mobilizacija čitavog građanstva koje treba u što većem broju da izađe na izbore i istakao da je velika izlaznost jedini način da se promeni sadašnja vlast koja urušava demokratske institucije i tekovine od 5. oktobra 2000.

(Beta, 03.07.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »