Savet za nacionalnu bezbednost Srbije u ponedeljak o vojsci Kosova i prekidu Briselskog dijaloga

Beta 09.03.2017

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sazvaće za ponedeljak, 13. mart, sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost povodom najave Prištine o formiranju vojske Kosova i zahteva Skupštine Kosova za prekid Briselskog dijaloga, saopšteno je danas iz Predsedništva.

Kako se navodi, Nikolić je sazvao sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost "kako bi se u novonastalim okolnostima razmotrile sve opcije da bi se mir i stabilnost sačuvali na najbolji mogući način".

"Politika predsednika i Vlade Srbije u proteklih pet godina imala je za cilj da osigura mir i stabilnost, kao osnovne preduslove daljeg napretka i razvoja naše zemlje. Predsednik Srbije će sazvati sednicu zbog zahteva 'kosovskog' parlamenta da se prekine dijalog u Briselu, kao i zbog očigledne rešenosti prištinske administracije da se potivpravno i pored protivljenja međunarodne zajednice, nastavi s formiranjem takozvane vojske Kosova, čime se namerno i svesno urušavaju mir i stabilnost u regionu", stoji u saopštenju.

Dodaje se da će javnost biti "potpuno i blagovremeno obaveštena o svim dodatnim detaljima".

Skupština Kosova usvojila je danas sa 78 glasova za i jednim protiv, Rezoluciju o bezuslovnom oslobađanju lidera Alijanse za budućnost Kosova i bivšeg premijera Ramuša Haradinaja u postupku koji se protiv njega vodi u Francuskoj, povodom zahteva Srbije za izručenje na osnovu optužnice za ratne zločine izvršene na Kosovu 1998. i 1999. godine.

U njoj se pored bezuslovnog oslobađanja Haradinaja zahteva da se dijalog između Kosova i Srbije o normalizaciji odnosa zamrzne do oslobađanja Haradinaja i njegovog povratka na Kosovo.

(Beta, 03.09.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »