Švajcarska sa 5,5 miliona evra finansira popis imovine u lokalnim samoupravama

Beta 23.03.2017

Švajcarska Kancelarija za saradnju sa Srbijom izdvojila je 5,5 miliona evra za finansiranje popisa imovine u 40 lokalnih samouprava u Srbiji u naredne četiri godine.

Direktor te kancelarije Ursula Lojbli rekla je danas novinarima da je popis imovine u devet opština, koji je rađen sa nemačkom Organizacijom za tehničku saradnju (GIZ), bio uspešan i da će taj projekat nastaviti sama Švajcarska.

"Suština je da se u narednoj fazi popis ne zaustavi na 40 opština već da se popiše imovina na celoj teritoriji Srbije. Projekat je uticao da se promeni svest građana o značaju plaćanja poreza na imovinu", rekla je Lojbli.

Dodala je da je "novost u radu Kancelarje da će se više pažnje posvetiti gde će se uložiti novac od poreza na popisanu imovinu".

Prema podacima do sada popisane imovine uložena sredstva su se isplatila za godinu dana jer su bila manja od sume prikupljenog poreza.

U Zaječaru, na primer, gde je deset popisivača radilo tri meseca i plaćeni su 9.000 evra, popisano je 1.700 domaćinstava i prikupljeno deset miliona dinara više poreza.

(Beta, 03.23.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »