Aj Vejvej u Njujorku izlaže barijere protiv protekcionizma

Beta 28.03.2017

Kineski umetnik i disident Aj Vejvej postaviće nekoliko desetina barijera u Njujorku početkom oktobra kako bi osudio protekcionizam u svetu, saopštila je njujorška fondacija Pablik art fond (Public Art Fund).

Umetnik (59) često svoju umetnost posvećuje političkim temama u svetu i građanskim pitanjima.

Aj Vejvej je nedavno postavio džinovsku instalaciju u Pragu posvećenu tragediji migranata.

Delo pod nazivom "Zakon putovanja" u obliku je čamca na naduvavanje dugog 70 metara, sa figurama 258 izbeglica u prirodnoj veličini. Brod lebdi u vazduhu u kristalnoj kugli, što ostvarenju daje crtu nadrealizima.

Umetnik će u Njujorku postaviti stilizovane barijere na mestima u kojima je živeo od 1983. do 1993. godine.

"Barijere se koriste kao politički instrument za obeležavanje teritorija. Mene to asocira na granicu, bezbednost i susedstvo i povezano je s trenutnom političkom klimom u svetu", rekao je umetnik i dodao da će njegova izložba u Njujorku trajati od 12. oktobra do 11. februara 2018.

Kineski umetnik je nedavno izrazio zabrinutost zbog ukaza američkog predsednika Donalda Trampa o ograničenoj migraciji u SAD i izgradnji zida na američko-meksičkoj granici.

Umetnik je oštri kritičar kineskih vlasti. Bio je u zatvoru tri meseca tokom 2011. a potom mu je na četiri godine bio oduzet pasoš.

Aj Vejvej, sin pesnika Aja Činga, rođen je 1957. godine u Pekingu, svetski je poznat kao likovni i umetnik arhitekta, a poslednjih godina i kao građanski aktivista.

(Beta, 03.28.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Kultura, najnovije vesti »