Više hiljada studenata protestovalo na ulicama Novog Sada (FOTO)

Beta 04.04.2017

Više hiljada studenata i mladih kojima se tokom protestne šetnje, duže od dva sata, na ulicama Novog Sada pridružio veliki broj građana, učestvovalo je u utorak uveče na drugom uzastopnom "Protestu protiv diktature", a najavljen je i novi za sredu u 18 sati.

Učesnici protesta pozvali su sve da izađu i "bore se za svoje sutra": i one koji hoće da odu iz zemlje ili da ostanu, i radnike Jure, i Železnica Srbije, i EPS-a, i taksiste, i radnike javnih komunalnih preduzeća, i radnike u fabrikama, pekarama, na pijacama, u trafikama i u kol centrima.

Katarina Antonić iz Studentskog pokreta Novi Sad, koji je pozvao mlade preko društvenih mreža da se priključe protestu, rekla je da je cilj da se okupe svi koji su nezadovoljni ishodom izbora za predsednika Srbije, 2. aprila.

"Želimo da okupimo sve te ljude i da zajedno poručima onima koji su na vlasti ili žele da budu na vlasti, da nam je jasno pod kakvim uslovima se odigravaju izbori, da je sve postalo besmisleno i da kažemo kakve promene želimo u narednom periodu bez obzira ko je na vlasti", rekla je Antonić.

Ona je sa protesta poslala i poruku povodom 4. aprila, Nacionalnog dana studenata, apelujući na vlast da omogući svima jednake uslove studiranja, jer mnogi "pametni mladi odustaju od studija zbog katastrofalne ekonomske situacije i nemaštine".

Protest u Novom Sadu počeo je u kampusu Univerziteta uz manje incidente provokatora koji su kolonu pratili tokom celog protesta.

Studenti i građani su se distancirali od provokatora koji su govorili u njihovo ime, tako što su masovno sedali na ulicu svaki put kada su oni pokušali da izazovu nerede.

Kolona se zaustavlila na Trgu slobode u Novom Sadu gde je pročitan proglas, u kojem se svi "koji su glasali na izborima ili nisu, i koji žele promene" pozivaju da izađu na mirne proteste i iskažu solidarnost i svoj stav.

"Pozivamo sve koji hoće da odu ili da ostanu ovde, pozivamo radnike Jure, Železnica Srbije, EPS-a, taksiste, radnike javnih komunalnih preduzeća, radnike u fabrikama, pekarama, na pijacama, u trafikama i u kol centrima, da izađu i bore se za svoje sutra", piše u proglasu.

Kolona se zaustavila i ispred Radio televizije Vojvodine (RTV), gde su skandirali da su predsednički izbori pokradeni i tražili da uprava RTV "ode da bi u toj medijskoj kući prestala cenzura".

Bilo je parola protiv Aleksandara Vučića, transparenata "Dole diktator", "Ako vam je dobro, onda ništa", "Stop diktaturi", "Nije vam ovo Severna Koreja", "Stop nepotizmu", "Av, av, av!", kao i "Da ne bude veća izlaznost na Horgošu".

Policije je tokom demostracija u Novom Sadu bilo u veoma malom broju, dok su saobraćajci zaustavljali vozila kako bi kolona mogla nesmetano da prođe ulicama grada.

Studenti su najavili da će se protestovati i sutra, i pozvali građane da im se ponovo pridruže u 18 sati, na Trgu slobode, u centru Novog Sada.

Mladi su se okupili večeras i u Beogradu, Nišu, Kraljevu, Zrenjaninu, Novom Pazaru, Čačku.

Drugoplasirani predsednički kandidat Saša Janković, Boško Obradović, Luka Maksimović (Ljubiša Preletačević Beli) i Demokratska stranka poslali su saopštenja u kome podržavaju proteste uz poziv da oni budu mirni.

Prvoplasirani kandidat Aleksandar Vučić rekao je da u Srbiji ima pravo da protestuje svako ko je nezadovoljan izborima, sve dok je to mirno.

Povezane vesti:

Beograd: Kilometarska protestna kolona (FOTO, VIDEO)

Oko 5.000 mladih na protestu u Nišu (FOTO)

Protest mladih Kraljevčana zbog izbornih rezultata

Protest mladih i u Zrenjaninu

Protest u Novom Pazaru: Grad ćevapa i mantija, a ne sendviča

Više od 1.000 učenika i studenata protestovalo u Čačku

(Beta, 04.04.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »