Pantelić: Rast stambenih kredita u Vojvođanskoj banci 80 odsto

Beta 06.04.2017

Na bankarskom tržištu Srbije su povoljni uslovi za podizanje stambenih kredita i te pozajmice su u Vojvođanskoj banci prošle godine uvećane 80 odsto u odnosu na 2015. godinu, izjavio je danas direktor funkcije Upravljanje Mrežom i Stanovništvo u Vojvođanskoj banci Nebojša Pantelić.

"Kamatne stope na stambene kredite sada su rekordno niske, od 2,9 do četiri odsto i upola su manje nego pre šest, sedam godina. Povoljnim uslovima kreditiranja pogoduje i vrednost kamatne stope Evropske centralne banke, euribora, u odnosu na koju se formiraju kamate na kredite u evrima, koja je  negativna i iznosi minus 0,2 odsto", rekao je Pantelić agenciji Beta.

On je naveo da je kamatna stopa na stambene kredite osigurane kod Nacionalne korporacije za osiguranje kredita snižena na 2,95 odsto plus šestomesečni euribor (efektivno 2,71 odsto), tako da Vojvođanska banka sada ima jednu od najnižih kamata i mesečnih rata na tržištu. Krediti se odobravaju u iznosu do 200.000 evra sa rokom otplate do 30 godina, a mogu da ih dobiju građani koji imaju mesečna primanja iznad 200 evra.

"Naši klijenti su prepoznali da je sada zaista najpovoljniji trenutak za ovu vrstu pozajmice, a za našu banku su se opredelili jer žele da na siguran, jednostavan i dugoročan način reše svoje stambeno pitanje", rekao je Pantelić i dodao da je Vojvođanska banka začajno pojednostavila i skratili proceduru dobijanja stambenih kredita.

Njegova procena na osnovu kretanja euribora je da će još najmanje godinu do godinu i po biti povoljni uslovi za podizanje stambenih kredita.

Pantelić je istakao da je "idealan trenutak" i za refinasiranje skupih stambenih kredita, jer su banke od nedavno korigovale proviziju za obradu takvih zahteva.

Ta provizija je, kako je podsetio, ranije iznosila između dva i četiri odsto, a sada je kod većine banaka najviše do jedan odsto, dok je Vojvođanska banka potpuno ukinula tu naknadu.

"Podizanje stambenog kredita je velika životna odluka kojoj bi građani trebalo da pristupe ozbiljno. Prvi korak je da dobro promisle i izračunaju da li mogu redovno da servisiraju rate kredita. Drugi je da obiđu što više banaka, raspitaju se o svim uslovima. Važno je da već na informativnim razgovorima zatraže procenu troškova za podizanje i obradu kredita. Ovi izdaci variraju od banke do banke i neretko se razlikuju i po nekoliko hiljada evra za isti iznos kreditiranja", rekao je Pantelić.

On je građanima koji nameravaju da uzmu stambeni kredit preporučio da se dobro raspitaju o osiguranju kredita kod Nacionalne korporacije i o osiguranju života.

"To više nisu obavezne stavke u nekim bankama, a jedna od njih je i Vojvođanska, ali su svakako preporučljive. Iako se u startu plaćaju veći troškovi, osiguranje kredita i života donosi niže kamatne stope, veće uštede i sigurnost na duži rok", rekao je Pantelić.

Vojvođanska banka, kako je dodao, građanima daje predodobrenje kredita i pre pronalaženja konkretne nekretnine, kako bi znali kojom sumom za kupovinu stana raspolažu, odnosno koji iznos kredita će im biti sigurno odobren.

"Klijenti često imaju nedoumica da li im se krediti odobravaju za kupovnu nekretnina u starogradnji i novogradnji. Banke ovde ne prave razliku i prihvataju kao predmet kupovine nepokretnosti i u novogradnji i staroj gradnji, pod uslovom da te nepokretnosti ispunjavaju zakonom propisane uslove da se na njima može uspostaviti hipoteka", kazao je Pantelić.

Vojvođanska banka klijentima odobrava i kredite do 50.000 evra za adaptaciju i opremanje kupljenih nekretnina. Zahtev za tu pozajmice može se podneti istovremeno kada i zahtev za stambeni kredit, bez čekanja i dodatnih troškova.

Sve izjave Nebojše Pantelića možete besplatno preuzeti OVDE

(Beta, 06.04.2017)

Povezane vesti »

Povezane vesti »

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »