Активисти планирају да деле џоинте испред Конгреса

Бета 20.04.2017

Поборници легализације марихуане за данас поводом дана марихуане планирају да деле бесплатне џоинте особљу Конгреса САД у Вашингтону и новинарима који ту раде.

Акција је замишљена као протест против мешања федералне владе у законе појединих држава које су легализовале марихуану.

До сада је у САД марихуана потпуно легализована у Калифорнији, Невади, Мејну, Масачусетсу, Аљасци, Колораду и Орегону, док више од половине савезних држава дозвољава марихуану у медицинске сврхе.

Слободно коришћење марихуане је легално и у дистрикту Колумбија у коме се налази главни град САД од референдума 2014. Бесплатно дељење марихуане је по закону тако да активисти не могу бити ухапшени због тога.

Градској власти је Конгрес забранио да регулише продају марихуане као и да је опорезује.

Други протест који може да резултује хапшењима је заказан за понедељак. Активисти планирају да пуше марихуану близу Конгреса, а иако се пропис ретко спроводи у дело пушење траве на јавном месту је забрањено у Вашингтону.

Марихуана је и даље забрањена федералним законом јер је многи виде само као пут ка тежим дрогама, али активисти мисле да би деловање држава у којима је марихуана легална могло да покрене укидање федералне забране. Они су посебно забринути због ставова министра правде САД Џефа Сешнса за кога кажу да жели Америку да врати у осамдесете године и време "рата против дроге".

Око 60 одсто одраслих Американаца подржава легализацију марихуане, показало је истраживање Галупа из прошле јесени.

Данашњи дан, 20. април, обележава се као дан марихуане, када се корисници окупљају у 4.20 поподне да би пушили траву, док трговци у државама где је она легална нуде попусте. 

Зашто је баш 20. април дан марихуане није најјасније. Неки тврде да потиче од полицијске шифре за поседовање марихуане "420", а неки да је 420 производ бројева из песме Боба Дилана "Раини Даи Вомен Но. 12 &амп; 35" која у рефрену каже да "сви треба да се надувају".

Последњих година је готово универзално прихваћена теорија како је за датум "одговорна" група ученика калифорнијске средње школе Сан Рафаел који су се у јесен 1971. сваког дана у 4.20 састајали код споменика хемичару Лују Пастеру и пушили марихуану пре него што би кренули у потрагу за локацијом где је брат једног од њих наводно гајио канабис, а шифра за састанке им је била "420 Луј".

Та група која је себе називала "Волдои" (Валдос) је сачувала ствари из седамдесетих које су носиле ознаку 420 и оне се сад чувају у сефу у банци, а ознака "420" је ушла и у Оксфордски речник.

Брат једног од "Волдоа" је повезао младиће с бендом Грејтфул дед (Гратефул Деад) и тако се израз раширио, а почетком деведесетих су на концертима бенда били дељени флајери који су позивали људе да се окупе "у 4.20 20. априла (4/20 америчким начином писања датума) да би се фор-твентовали (420-инг)". То је објавио лист Хај тајмс (Хигх Тимес) који пропагира уживање марихуане.

Једна од највећих манифестација на дан марихуане се одржава на Хипи хилу у Сан Франциску где се обично окупе хиљаде људи. Неке пиваре праве пива на тему 20. априла, као што је "Волдо специјал" пиво које се рекламира као највлажније и најхмељније пиво икада направљено у пивари".

(Бета, 04.20.2017)

Повезане вести »

Кључне речи

Забава, најновије вести »