Vulin: Izjave o pripajanju dela Srbije Albaniji su poziv za treći balkanski rat

Beta 21.04.2017

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksanar Vulin rekao je danas da je izjava predsednika Nacionalnog saveta Albanaca Jonuza Muslijua da opštine Bujanovac i Preševo treba da se pripoje Kosovu ukoliko dođe do njegovog ujedinjenje sa Albanijom otvoren poziv za treći balkanski rat.

Vulin je prilikom obilaska Crvenog krsta i Narodne kuhinje u Bujanovcu odgovarajući na pitanje novinara rekao da bi o izjavi Muslijua trebalo da se izjasne nadležni organi i tužilaštvo, ali i da Nacionalni savet Albanaca objasni da li je to stav jednog čoveka ili celog Saveta.

"Očekujem od EU i NATO da budu jasni u osudi takvih izjava koje su došle od Edija Rame, Hašima Tačija i Jonuza Muslijua. Ovo je pri put da poziv za otcepljenje dela terirorije dolazi od strane suverene države kao što je Albanija", rekao je Vulin.

Albanski premijer Edi Rama izjavio je pre nekoliko dana da se ne može isključiti unija Albanije i Kosova, ako ne bude šanse za članstvo zemalja Zapadnog Balkana u EU, dok je predsednik Kosova Hašim Tači rekao da će, ukoliko EU "zatvori vrata" Kosovu, "svi Albanci regiona živeti u jednoj jedinstvenoj državi kako bi se nastavilo dalje sa integracijom u evropsku porodicu".

Po oceni Vulina, "EU treba da smogne hrabrosti i da osudi izjavu Edija Rame, isto tako i NATO čija je Albanija članica".

Vulin je rekao i da se treći rat na Balkanu neće voditi na teritoriji samo jedne zemlje već da postoji opasnost da zahvati i više zemalja regiona.

"Nijedan balkanski rat nije se vodio na teritoriji samo jedne zemlje, a NATO treba da obuzda Albaniju da ne zvecka oružjem. Mi nemao nijednu dečju glavu za bacanje", rekao je Vulin.

Naveo je i da je to razlog zašto niko ne treba da pita Srbiju zašto nabavlja "migove" i drugo oružje jer se to radi da bi Srbija bila jaka i snažna i da može da zaštiti svoje interese.

Vulin je rekao da je pokretanje tema o otcepljenju opasno i iz razloga što na Balkanu nema zemlje u kojoj ne živi bar jedan narod koji bi voleo da živi negde drugde.

"Vlada Srbije se trudi i uvek će se truditi da sačuva mir, ali nikada do sada nismo imali ovako otvoren poziv za rat od strane jedne suverene zemlje kao što je Albanija", rekao je Vulin.

(Beta, 04.21.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Politika, najnovije vesti »