U dokumentu uručenom ambasadorima EU Beograd upozorava na opasnost po mir u regionu

Beta 05.05.2017

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić predali su ambasadorima zemalja EU "non-pejper" dokument u kojem se "sa zabrinutošću upozorava" da javni diskurs koji poziva na nasilje, u uslovima odsustva suštinskog dijaloga Beograda i Prištine i nestabilnosti u Makedoniji "predstavlja ozbiljnu i otvorenu pretnju miru u jugoistočnoj Evropi".

U dokumentu u koji je agencija Beta imala uvid, Beograd apeluje na "sve relevantne međunarodne aktere da osude agresivnu retoriku koja nesumnjivo gura region Zapadnog Balkana u nove sukobe i podele".

U dokumentu uručenom diplomatama takođe se "poziva na neodložan nastavak dijaloga Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa pod pokroviteljstvom EU".

Srbija, piše u tom tekstu, takođe "insistira na traženju izbalansiranog i mirnog, političkog rešenja za krizu u Makedoniji, kao i na bezuslovnom uvažavanju međunarodnih normi u pogledu poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta međunarodno-priznatih država, i s tim u vezi odbacivanju nasilja kao sredstva za ostvarivanje političkih ciljeva".

U dokumentu se navodi da se "uprkos suzdržanim rekacijama" Vlade Srbije "neodgovorne i provokativne izjave" i "agresivna retorika" albanskih političkih lidera u Albaniji, na Kosovu i na jugu Srbije nastavljaju "na koordiniran način i nesmanjenim intenzitetom, a sve to u cilju postepene legitimizacije ideje promene međunarodno priznatih granica na Balkanu i promocije uspostavljanja tzv. Velike Albanije".

"Republika Srbija sa zabrinutošću upozorava da javni diskurs koji poziva na nasilje, u uslovima odsustva suštinskog dijaloga Beograda i Prištine o normalizaciji odnosa, kao i u uslovima duboke etničke podeljenosti i političko-bezbednosne nestabilnosti makedonskog društva, predstavlja ozbiljnu i otvorenu pretnju miru u jugoistočnoj Evropi", piše u tekstu u kojem se, između ostalog, nabrajaju izjave pojedinih albanskih političkih lidera koje se tumače kao posebno neodgovorne.

(Beta, 05.05.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »