Vinari iz Burgundije odlučili da prave pivo

Beta 06.05.2017

Godinama se Ludovik Belen, vinar iz Burgundije, borio s lošim vremenom, sve do 2016. kada se upustio u pravljenje organskog piva koje je još retkost u Francuskoj.

Od 2013. godine "imao sam mnogo malih berbi, gubitak je bio po 40, 50 odsto roda", rekao je taj 43-godišnji vinar za AFP.

A onda je došao april 2016. godine, i mraz mu je zbrisao 80 odsto proizvodnje. Bilo mu je dosta.

Odavno zainteresovan za ideju pravljenja piva, to nevreme ga je nateralo da se već tokom leta, paralelno s pripremom za proizvodnju vina od ono malo preostalog grožđa, upusti i u pivarstvo. No, morao je brzo da uči  -  "sve faze fermentacije, ulogu enzima, sve što je hemija, sve sam naučio napamet", rekao je on.

Nekoliko stotina metara od svog imanja, pretvorio je jednu malu zgradu u zanatsku pivaru, visoko u burgundskom selu Pernan-Verželes, severno od Bona, u istočnom delu centralne Francuske.

Prekoputa su prestižni vinogradi Korton-Šarlemanj koji su mu na neki način inspiracija.

"Želeo sam da se nađem u vrhu igre. U Pernanu je vrh vina. Nisam hteo da tek tako krenem u pivo koji ni mene ne bi zadovoljilo", rekao je Belen.

Hteo je da to bude "pivo jednog vinara, da se svo iskustvo vinara pretoči u uspeh piva, sve  -  od fermentacije, traganja za aromom, dubinom ukusa u ustima", rekao je on.

Na kraju proizvodnje njegove male pivare je jedno svetlo pivo  -  "jako, dugotrajnog ukusa u ustima", i jedno crno  -  s "notom ražanog hleba sa začinima i medom, s notom čokolade i prepečenog hleba".

On precizno, apotekarski, priprema belgijski slad i hmelj iz Češke koji idu po receptu za njegov "Burgundski pils" što je jedno od ukupno svega šest organskih piva dizajniranih s jednim belgijskom majstorom pivarstva.

Anri Darna, 52-godišnji je vinar u Morsou, petnaest kilometara južnije, takođe ulazi u luksuznu nišu organskog piva od pre dve godine. Njegovo pivo mora da odleži u hrastovoj buradi, a pivara mu je u mestu Vezeleu.

"Želeo sam pivo koje se pije kao vino: da ima mineralnosti, sklada, da se ukus dugo širi i da u ustima jača, da u njemu ima napetosti, a da opet bude veoma lako", opisao je on.

Mada je starenje piva u buradi od vina ili buradi od jakih alkoholnih pića  -  viskija, kalvadosa i nekih drugih, već sasvim u trendu, Ludovik Belen je prvi u regionu koji ga tako sasvim sam pravi, paralelno sa svojim vinima, i uz to sam i trguje, kažu podaci Profesionalnih vinara Burgundije (BIVB).

Vinari-pivari su retki u Francuskoj: jedna vinarija iz Amboaza, u blizini Tura, u zapadnom delu centralne Francuske, zatim Manastir Šantelu koji je u to krenuo 2015, i jedna vinarija u Vili-Moržonu u oblasti Božole.

Pivo bi sve u svemu trebalo da predstavlja 15 odsto aktivnosti Ludovika Belena, što mu donosi tek malo sigurnosti pred hirovima vinogradarstva. Njegov japanski partner koji distribuira njegovo vino na japanskom arhipelagu, bio je i njegov prvi klijent za pivo.

"To ga je odmah zainteresovalo: burgundski vinar koji pravi pivo, to je bio vrlo intrigantan, jak argument", objašnjava on. Svoju prvu pošiljku u Aziju šalje u oktobru, 2.000 boca od 33 cl.

Taj vinar-pivar se međutim usredsredio na lokalnu isporuku, uključujući dobre restorane u Burgundiji, gde će do kraja maja ukupno prodati više od 14.000 flaša iz svoje mikropivare.

Na tržište pivo izlazi svega mesec ili dva nakon početka proizvodnje, kaže on, i dodaje da je to "čudo za vinara", jer "da bi se napravilo vino, od trenutka kada se grozd ubere, dok ne ode prva boca, treba skoro dve i po godine  -  u najboljem slučaju".

(Beta, 05.06.2017)

AFP »

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »