Skupština Srbije završila rad, u ponedeljak o amandmanima

Beta 12.05.2017

Poslanici Skupštine Srbije završili su večeras nešto posle 18.30 žustru objedinjenu načelnu raspravu o više tačaka dnevnog reda među kojima su i lista kandidata za izbor tužioca za ratne zločine i izmene i dopune Zakona o sudijama.

Raspravu je obeležila polemika predstavnika vlasti i opozicije o tome ko je ratni huškač kojim bi novi tužilac trebalo da se pozabavi i ko je kriv za loše stanje u pravosuđu.

U okviru polemike oko dva finansijska sporazuma koja su takođe na dnevnom redu sednice, rasprava se povela i oko toga koja vlast je više zadužila državu i odvela je u propast.

Kritika je bilo i na račun onih koji su predloženi na sudijske i tužilačke funkcije na koje je članica Državnog veća tužilaca Sandra Kulezić odgovorila ističući da je to veće predložilo kandidate za tužioce koji će odgovorno obavljati posao i koji su prošli relevantna testiranja.

Šef poslaničke grupe pokreta Dosta je bilo Saša Radulović kazao je da nijedan poslanik ne može doneti kvalitetnu odluku o izboru sudija i tužilaca, jer su im dostavljeni samo kratki paragrafi na papiru.

"Interesuje me na osnovu kojih podataka će se drugi poslanici opredeljivati o njima? Na osnovu podataka sa jednog papira nemoguće je odlučiti, bez plana rada i analize dosadašnjeg rada, kvalitetan izbor je nemogće doneti, moguće je doneti samo izbor na zvonce", rekao je Radulović.

Naveo je da njihov izbor kroz skupštinu na taj način nema nikakav smisao, dodajući da struka nalaže da je potrebna relativizacija uloge predsednika suda.

"DJB misli da tužioce treba građani da biraju na direktinim izborima", kazao je Radulović i dodao da poslanici nemaju mogućnost da na odborima razgovaraju s kandidatima za sudije i tužioce, već mogu samo kroz medije da se informišu o njima, ne znajući da li su te informacije tačne.

Radulović je kazao da brojni nerešeni slučajevi ukazuju da kadrovi koji se biraju "nemaju kvalitet, nemaju kičmu".

Poslanik SNS-a Vladimir Đukavnović rekao je da će kada je reč o izboru tužioca za ratne zločine glasati za osobu za koju smatra da treba da bude na tom mestu i istakao da se akutelna vlast neće meštati u rad pravsoduja za razliku od prethodne vlasti.

"Vi iz Ministarstva pravde morate da se pozbavite time da narod shvati da je pravosuđe nezavisno", dodao je Đukanović.

On je pohvalio rad ministarke pravde Nele Kuburović, kao i bivšeg ministra Nikole Selakovića, navodeći da su učinili mnogo za pravosuđe u Srbiji.

Ministar finansija Dušan Vujović reagujući na kritike poslanika Demokratske stranke Gorana Ćirića da se na sednici parlamenta donose odluke o zaduživanju Srbije za oko 200 milona evra rekao da nije tačno da se "zemlja zadužuje, a da pare nestaju".

"Nemojte da stvaramo u javnosti takav utisak", rekao je Vujović i dodao da se radi sve što se može da se smanji zaduženje Srbije i održi likvidnost.

"Jeste novi kredit, ali nije novo zaduženje, jer sredstva nisu vezana", rekao je on.

Sednica će biti nastavljena u ponedeljak raspravom o amandmanima na predložene izmene i dopune Zakona o sudijama. 

(Beta, 05.12.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »