Sud EU: Za trgovinske sporazume potrebna ratifikacija u članicama

Beta 16.05.2017

Evropska komisija ne može da sklapa sporazume o slobodnoj trgovini bez ratifikacije u svakoj zemlji članici, odlučio je danas Sud pravde EU. 

Sud u Luksemburgu se na zahtev Komisije izjašnjavao o trgovinskom sporazumu EU sa Singapurom, a ova odluka mogla bi da utiče na sklapanje budućih sporazuma, pa i sporazuma o trgovinskim odnosima sa Velikom Britanijom. 

U mišljenju se ističe da arbitražni sudovi, koji su deo sporazuma o slobodnoj trgovini koje pregovara Brisel, spadaju u "podeljenu nadležnost Unije i zemalja članica", zbog čega je neophodna ratifikacija u svakom od 38 nacionalnih i regionalnih parlamenata u Evropi, preneo je AFP.

Agencija AP navodi da će, ukoliko svi parlamenti zemalja članica budu morali da odobravaju trgovinske sporazume, biti potrebno još više vremena za njihovo sklapanje, jer će odobravanje zavisiti i od političkih procesa u zemljama članicama.

Sud je odlučivao na zahtev Evropske komisije koja je 2013. parafirala sporazum o slobodnoj trgovini sa Singapurom i želela je da bude sigurna da li ima "isključivu nadležnost" za sklapanje sporazuma. 

Kako prenosi AFP, Komisija je smatrala da ima nadležnost, a u tome ju je podržavao i Evropski parlament, ali je Sud EU zauzeo stav koji zastupaju i Savet EU i države članice da takav sporazum ne može da se sklopi bez učešća zemalja članica u odlučivanju. 

U saopštenju Suda je objašnjeno da je reč o "novoj generaciji"  trgovinskih sporazuma, u kojima se pored klasičnih odredbi o smanjinju carinskih tarifa i necarinskih barijera u trgovini dobrima i uslugama nalaze i druge odredbe iz oblasti intelektualne svojine, investicija, javnih nabavki, konkurencije i održivog razvoja. 

Prema mišljenju suda, Komisija ne može da odlučuje sama o dva aspekta ovih sporazuma, a to su indirektne strane investicije, takozvane portfolio investicije bez namere da se utiče na upravljanje i kontrolu, i rešavanje sporova između investitora i država. 

Ovo bi, prenosi AFP, moglo da ima uticaj na zaključivanje budućih sporazuma o slobodnoj trgovini EU, počev od mogućeg sporazuma o trgovinskim odnosima sa Velikom Britanijom nakon istupanja. 

Kao primer AFP navodi sporazum EU i Južne Koreje koji je privremeno stupio na snagu 1. jula 2011. godine, a bilo je potrebno četiri i po godine da ga ratifikuju sve članice EU, pa je konačan sporazum stupio na snagu 13. decembra 2015.   

U ovom kontekstu može se spomenuti i sporazum o slobodnoj trgovini sa Kanadom CETA, koji je bio blokiran 10-ak dana jer je parlament belgijskog regiona Valonije smatrao da ima nadležnost u nekim od odredbi.  

(Beta, 16.05.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Ekonomija, najnovije vesti »