EU obaveštena o sprečenosti Jahjage da putuje u Beograd

Beta 02.06.2017

Kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri informisala je Evropsku uniju o tome da bivša predsednica Kosova Atifete Jahjaga nije mogla da putuje u Beograd, ocenivši da su takvim potezom srpske vlasti pogazile sporazum iz Brisela o slobodi kretanja i međusobnim posetama zvaničnika.

Ona je u pismu EU istakla da je Jahjaga poštovala sve službene procedure predviđene sporazumom iz Brisela i da je njena poseta bila "kulturne i humanitarne prirode", kako bi na jednom kulturnom događaju predstavila tragediju žena koje su preživele silovanje tokom rata na Kosovu.

Agencija Beta je juče iz diplomatskih izvora u Prištini saznala da bivša predsednica Kosova Atifete Jahjaga odbila da otputuje u Beograd pošto joj vlasti u Srbiji nisu obezbedile pratnju i obezbeđenje.

Jahjaga je juče trebalo da doputuje u Beograd kako bi učestvovala na festivalu "Mirdita, dobar dan" i da prisustvuje predstavljanju knjige "Želim da me čuju - Knjiga sećanja s pričama žena koje su preživele silovanja u poslednjem ratu na Kosovu", koja je trebalo da bude predstavljena u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

(Beta, 06.02.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »