Knjiga o Kosovu uprkos incidentima predstavljena u Beogradu

Beta 02.06.2017

Knjiga "Želim da me čuju: knjiga sećanja sa pričama žena koje su preživele mučenje u poslednjem ratu na Kosovu" predstavljena je danas u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKd) uprkos pokušajima desničara da to spreče.

Policija nije dopustila da na promociju uđu desničari koji su se pre početka okupili ispred CZKd, a razišli neposredno pre završetka predstavljanja knjige.

Nazivajući se "srpskim rodoljubima", bili su u majicama na kojima je pisalo "Srpski sabor Zavetnici", uzvikivali "Kosovo je srce Srbije!" i zahtevali da ih policija pusti da uđu, kako bi "izrazili svoje mišljenje".

Obezbeđenje je izvelo predsednika Koalicije raseljenih sa Kosova i Metohije Miloša Stojkovića.

On je burno reagovao na izvinjenje istoričarke Marijane Toma zbog toga što, kako je navela, vlasti Srbije nisu dozvolile bivšoj predsednici Kosova Atifete Jahjagi da danas prisustvuje promociji.

Stojković je vikao i tražio da se Jahjaga izvini njemu jer je izbačen iz svoje kuće na Kosovu i uzvikivao "Kosovo je srce Srbije!".

Na promociji knjige pušten ranije snimljen video-snimak Jahjage koja je ocenila da "nema dobrih odnosa Kosova i Srbije dok žrtve ne budu počivale u miru".

"Nekim organizacijama i samom režimu ne odgovara da se pomire sa prošlošću i sa zločinima Miloševićevog režima", rekla je Jahjaga i ocila da u Srbiji ne postoji volja da se procesuiraju odgovorni za zločine na Kosovu.

Ona je kazala: "Ne treba da budemo taoci prošlosti".

Istakla je da joj nije jasno zbog čega joj nije dozvoljeno da prisustvuje promociji knjige u Beogradu.

Jahjaga je odbila da dođe u Beograd jer joj, kako je agencija Beta saznala, vlasti u Srbiji nisu obezbedile pratnju i obezbeđenje.

Govoreći o danas predstavljenoj knjizi, predstavnik Forum ZDF-a Kosova Korab Krasnići, predstavnica Fonda za humanitarno pravo Milica Kostić i predstavnik prištinske organizacije Integra Kuštrim Kolići ukazali su da ta knjiga ima presudan značaj za suočavanje s prošlošću i s počinjenim zločinima.

Kuštrim Kolići je istakao da je Jahjaga imala veliku ulogu u skretanju pažnje javnosti na zločine počinjene nad ženama na Kosovu tokom rata 1990-ih godina, i da mu je zbog toga žao što ne prisustvuje današnjem skupu.

Korab Krasnići je ocenio da je ta knjiga svedočanstvo koje može da pomogne u shvatanju svega što su žrtve preživele i kako bi se što pre našli konkretniji načini da im se pomogne.

Milica Kostić pozvala je pravosudne organe Srbije da se ozbiljnije odnose prema slučajevima silovanja žena tokom sukoba na Kosovu, jer, kako je navela, te žrtve su preživele, "pa se zbog toga čini da nisu prioritet".

Po njenim rečima, uvrženo je mišljenje da je silovanje uobičajena stvar tokom ratova.

Sutra se završava Festival "Mirdita, dobar dan", u okviru kojeg je predstavljena knjiga "Želim da me čuju - Knjiga sećanja s pričama žena koje su preživele silovanja u poslednjem ratu na Kosovu".

(Beta, 06.02.2017)

Povezane vesti »

Ključne reči

Komentari

Politika, najnovije vesti »